12°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

24.02.2016 / 19:56 Obrazovanje - Donacija

Dilberović uručila 1.380 knjiga bibliotekama javnih univerziteta

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović uručila je danas komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature predstavnicima svih biblioteka javnih univerziteta na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Riječ je o kontinuiranom projektu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kojim se želi dodatno poboljšati bibliotečki fond javnih visokoškolskih ustanova u FBiH, a ovaj put dodijeljeno je ukupno 1.380 primjeraka aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, odnosno ukupno 154 različita naslova, za koje je Ministarstvo izdvojilo 25.000 KM.

Također je upriličeno i potpisivanje Ugovora o nastavku funkcioniranja sistema "Registar načunih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u FBiH" između Federalnog minstarstva obrazovanja i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH).

Ministarstvo će finansirati funkcioniranje Registra, odnosno redovno održavanje postojećeg hardwarea i softwarea u ukupnom godišnjem iznosu od 21.000 KM.

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina informirao je da je u Registru do sada na području FBiH prijavljeno 2.090 naučnih radnika i istraživača, 128 organizacija te da je još 200 naučnih radnika u procesu priključivanja u Registar.

Navedeni projekti, istakao je Ovčina, doprinose promociji obrazovanja i nauke u cijeloj BiH, kao i razvoju društva baziranog na znanju.

Dilberović je napomenula da je budžet Ministarstva u 2016. godini umanjen za milion KM.

- Resurse koje imamo moramo pametno ulagati i imati projekte koji će biti vidljivi i koji će držati temelj društva koje će moći, do nekih boljih vremena, da se revitalizira na pravi način - kazala je.

Izrazila je uvjerenje da će dodijeljena naučna i stručna literatura značajno obogatiti postojeći bibliotečki fond te da će doprinijeti razvoju, ne samo bibliotekarstva, već i istraživačke i načne misli u FBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo