2°C
Mostar 8°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

09.02.2016 / 11:32 Politika - CIK BiH

Predstavljene tehnologije za unapređenje izbornog procesa

Napredne tehnologije u izbornom procesu danas su prezentirane na manifestaciji u Parlamentarnoj skupštini BiH, koju je organizirala Centralna izborna komisija BiH u saradnji s Udruženjem izbornih zvaničnika BiH i uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

Ugledne kompanije predstavile su izbornu opremu za unapređenje izbornog procesa, te su upriličeni simulirani izbori na jednom biračkom mjestu upotrebom ePEN tehnologije (elektronska olovka).

- Na taj način možemo vidjeti kako cijeli proces glasanja i prebrojavanja primjenom elektronske olovke funkcionira u stvarnosti i na koji način doprinosi sprečavanju izbornih prevara, odnosno povećanju transparentnosti – izjavio je predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić.  

Kaže da ePEN tehnologija treba povećati brzinu prebrojavanja glasova i njihovo brže objavljivanje, što je bio glavni nedostatak kojima je bio opterećen izborni proces posljednjih godina.

Tako Projekt procjene mogućih tehničkih poboljšanja izbornog procesa BiH donosiocima odluka i predstavnicima zakonodavne vlasti nudi da prilikom izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva budu informirani o mogućim koracima i pravcima koji bi trebali rezultirati povećanjem transparentnosti, onemogućavanjem izbornih prevara i bržem objavljivanju rezultata izbora.

-   To povećava povjerenje javnosti u cjelokupan izborni proces i rad izborne administracije  - zaključio je Šantić u obraćanju učesnicima manifestacije.

Centralna izborna komisija BiH i izborna administracije u BiH od 15. januara do 15. februara provode niz aktivnosti u okviru mjeseca „Promocije slobodnih i demokratskih izbora“, a povodom promoviranja Inicijative za proglašenje Svjetskog dana izbora, koji se već jedanaestu godinu obilježava u državama članicama Udruženja evropskih izbornih zvaničnika (ACEEEO).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo