15°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

30.01.2016 / 23:02 BiH - Glas razuma iz Prijedora

Dr. Nikolina Balaban poručuje da je Bosanka i da je njena država BiH

Dr. Nikolina Balaban poručuje da je Bosanka i da je njena država BiH
Nikolina Balaban / NAP
Prijedorčanka Nikolina Balaban, šefica Službe za patologiju Opšte bolnice u Prijedoru, već duže vrijeme hrabro progovara o prijedorskim ratnim dešavanjima, a upravo zbog njene hrabrosti i stavova večeras ju je ugostio Senad Hadžifejzović na Face TV-u, prenosi novinska agencija Patria.

Ističući da je Bosanka da je tako rođena i to će ostati do kraja pričala je o Prijedoru, onima koji šute, onima koji govore i onima koji trebaju reći „oprosti“ zbog svih zlodjela učinjenih tokom agresije na BiH.

Odmah na početku svog gostovanja kazala je da svi mi živimo još uvijek u prošlosti i da ona zbog toga govori o njoj.

- Kad bih zatvorila oči i slušala sve naše lidere i kada ne bih znala kako se zovu i kako se deklarišu oni svi isto pričaju. Oni se ponavljaju, ekonomska socijalna priča, bit će nam bolje, a izbore dobijaju. Ja dolazim iz Prijedora, jednog vrlo specifičnog grada. Često znam reći, e ovo će mi glavu odsjeći, a sada kažem da Prijedor treba da bude „zahvalan“ što se desila Srebrenica, jer da se nije desila Srebrenica, Prijedor bi bio sljedeći – kazala je Balaban.

Ona se javno zalaže da se u Prijedoru izgradi spomenik ubijenim civilima Bošnjacima i djeci kojih je u ovom gradu ubijeno 102, a priznala je da je proglašena izdajnikom srpskog naroda.

- Ja sam Bosanka i živim u državi koja se zove BiH. Meni apsolutno ne dotiče postojanje entiteta ni FBiH ni RS-a. Ja sam Bosanka i svako normalan trebao bi tako da razmišlja – kazala je Balaban.

U razgovoru s Hadžifejzovićem pojasnila je da se ne boji, „jer joj ne mogu toliko dugo držati glavu pod vodom, koliko ona može udahnuti“. Priznala je i da ima problema u školi, tačnije njene kćerke posbeno kada je riječ o predmetu Istorija, jer njene kćerke kažu nastavnicima da ono što pričaju nije tačno.

- Zločinci su kukavice, oni su samo jaki pred nemoćnima. Bili su jaki na Korićanskim stijenama, Omarskoj. Oni su tada imali oružje, a tamo su bili bespomoćni, nedužni i nenaoružani civili. Oni su tada jaki, ali u suštini to su kukavice – poručila je Balaban zaključujući da je u Prijedoru izvršen genocid.

(Vijesti.ba / NAP)

Izdvajamo