Sarajevo -4 °C Srijeda 12.12.


15.01.2016. / 10:39h Politika - Predsjednik Evropske narodne stranke

Daul: Riješite probleme u ekonomiji i pravosuđu

Daul: Riješite probleme u ekonomiji i pravosuđu
Joseph Daul, predsjednik Evropske narodne stranke (EPP), najsnažnije političke grupacije u Evropi, te čelnik najveće grupacije u Evropskom parlamentu, u intervjuu za današnji "Dnevni avaz" snažno je podržao podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU.

Daul je utjecajni francuski političar, već godinama jedan od najvažnijih ljudi unutar Unije. U proteklom mandatu bio je i predsjednik Evropskog parlamenta.

- Podržavamo namjere BiH. Ovo je logičan korak, ali sadržaj aplikacije mnogo je važniji nego sam termin predaje. Svakako, ovakav jedan korak podrazumijeva da vlasti preuzmu odgovornost i obavežu se da implementiraju preporuke EU i naprave bolne promjene. Prema pravilima EU, zemlja će dobiti status kandidata u mjeri u kojoj bude provodila potrebne reforme, a BiH nije iznimka - kaže Daul.

Naglašava da će "i građani i vlasti morati koristiti ovaj zamah te pokazati više otvorenosti za saradnju i rješavanje velikih izazova kao što su visoki nivo korupcije, teška situacija u ekonomiji ili problemi u pravosudnom sistemu".

- Vjerujem da je BiH dokazala da može staviti po strani svoju prošlost i usredsrijediti se na stvaranje bolje budućnosti za svoje građane. Prošla godina je bila dobra godina za ovu državu i nadamo se da će se nastaviti u 2016. s još većim reformskim naporima. Ja u potpunosti podržavam namjeru vlasti BiH da se prijave za članstvo u EU i nadam se da će to poslužiti kao daljnji poticaj i motivacija za građane ove zemlje - kazao je Daul za Avaz.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!