11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

21.12.2015 / 15:11 Kultura - Neuništive stranice bh. historije

Akademijom obilježena 70. godišnjica NUB-a BiH

Institucije kulture jedne zemlje, kakva je i Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) Bosne i Hercegovine, koje čuvaju dokumente i historijska blaga zapravo otklanjaju sumnje u činjenice o nastanku te zemlje, rečeno je danas na akademiji upriličenoj u Sarajevu povodom obilježavanja 70. godišnjice postojanja i rada te institucije.

Kako je istaknuto na skupu kojem su prisustvovali predstavnici bh. vlasti, međunarodne zajednice i kulturni djelatnici, NUB već 70 godina radi u misiji obrazovanja, nauke i kulture, ali posljednjih godina suočena je s pitanjima osnivačkih prava i finansiranja, što i ugrožava njen rad.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina podsjetio je danas okupljene na početke rada ove institucije, ali i na hrabrost njenih uposlenika koji su u posljednjem ratu spašavali vrijedne dokumente kada je gorjela sarajevska Vijećnica, dom ove biblioteke.

Kazao je da ova institucija baštini specijalne zbirke koncipirane u pet zasebnih cjelina: stara i rijetka knjiga, rukopisna, arhivska, kartografska, grafička i muzička. Ona čuva dokumentarno naslijeđe domaće i naučne baštine koje svjedoči o identitetu i kontinuitetu BiH kroz vijekove, a može se pohvaliti i bogatom izdavačkom djelatnošću.

Okupljenima na svečanosti obratio se i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović koji je naglasio da je NUB izuzetno važna institucija za državu, osnovana 1945. godine, i predstavlja čuvara nacionalnog blaga koje je danas dostupno građanima i istraživačima.

Osmanović je također podsjetio na probleme ove, kao i ostalih šest  institucija kulture, kazavši da je Ministarstvo pokrenulo procedure za rješenje tih pitanja da bi ona bila riješena u 2016. i narednim godinama u razgovorima s partnerima od entiteta, kantona do države.

Budući da je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije kazao da bi za Republiku Srpsku jedino mogao biti zanimljiv Zemaljski muzej BiH, koji je jedna od sedam institucija s istim problemima, Osmanović je kazao da ne bi imao ništa protiv da se počne od Zemaljskog muzeja, a potom da se otvori i pitanje ostalih šest institucija kulture.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji je prisustvovao ovoj svečanosti, ocijenio je da je postojanje NUB-a od izuzetnog značaja za BiH ne samo zbog naslijeđa ili historije BiH nego i  budućnosti zemlje.

Podvukao je da se u NUB-u čuvaju izuzetno važne kolekcije još iz 13. vijeka što ukazuje na dugu historiju ove zemlje i uopće regiona i to je činjenica na koju treba obratiti pažnju kada neko postavlja pitanje postanka ove zemlje.

- Zemaljski muzej koji je bio zatvoren, što je bilo blizu tragediji, sada je otvoren, ali kao što je slučaj i s NUB-om i ostalim institucijama kulture još nije riješeno pitanje trajnog finansiranja. U interesu svih je, bez obzira na etnicitet ili koju historiju preferirate da slijedite, da imate ove institucije - zaključio je Wigemark.

Povodom ove godišnjice danas je postavljena i izložba "Starine i rijetkosti specijalnih zbirki NUB-a" autorica Anje Mastilović, Muamere Smajić, Nadine Grebović-Lendo i Adise Žero, koja je objedinila fondove ove biblioteke.

Ona predstavlja dio blaga, kazala je Grebović-Lendo, iz pet kolekcija, a koncipirana je tako da su iz svake zbirke izdvojene najvrednije jedinice, a bit će postavljena do kraja  godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo