16°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

11.01.2011 / 14:20 Kultura - Kamerni teatar 55: Premijera predstave "Krokodil Lacoste" u četvrtak

Kamerni teatar 55: Premijera predstave "Krokodil Lacoste" u četvrtak

Kamerni teatar 55: Premijera predstave "Krokodil Lacoste" u četvrtak
"Krokodil Lacoste" naziv je predstave autora Zlatka Topčića s rediteljskim potpisom Sulejmana Kupusovića koja će premijernu izvedbu zabilježiti u četvrtak, 13. januara na sceni Kamernog teatra 55. Predstava donosi malu ljudsku i ljubavnu priču dvoje ljudi u velikom vihoru rata, koju ispresjecaju svi ratni užasi i zlo. Uloge su ostvarili...

...Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirsad Tuka, Jasna Ornela Bery, Muhamed Hadžović i Saša Petrović. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vanja Popović.
 
Namjera autora teksta Zlatka Topčića, kako je istaknuo na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, bila je ispričati malu priču s velikom temom, izbjegavajući banalizaciju, politizaciju te opća mjesta.
 
"Želja mi je bila ispričati zanimljivu, zgusnutu priču punu radnje, koja će biti gledljiva i neće odbijati gledaoce. Ova predstava postavlja nekoliko značajnih i velikih pitanja, kao što je pitanje kolektivne krivice, ali ne daje niti sugeriše odgovore. Njih neka potraži svaki gledalac u sebi, prema svom osjećaju istine i pravde, te odgovornosti za budućnost ove zemlje", kazao je Topčić.

On je, govoreći o glavnim likovima Mariji i Salihu, naglasio da je možda najtragičniji lik u predstavi upravo Marija koja je neumiješana u tuđi grijeh, ali ga ipak mora nositi kao svoje breme.
 
Reditelj Sulejman Kupusović temu predstave naziva strašnom i ogromnom, te da je riječ o ljubavnoj priči u nevrijeme, kada je sve protiv nje.
 
"U ovom su komadu dvije scene između Marije i Saliha ljubavne - kada se tek upoznaju i na kraju kada je već sve završeno, a između toga je rat sa hiljadama mrtvih. Ovo je dostojanstveni teatar, te kulturološki i svaki drugi obol prema našoj istoriji", smatra Kupusović.
 
Ulogu Marije igra Maja Izetbegović, koja je ocijenila da joj je bilo iznimno zanimljivo utjeloviti osobu koja je protiv rata, a da u njega nije direktno involvirana, te da se pri tom u njeno ime nešto loše radi.
 
"Srebrenica je naša dužnost koju ne smijemo da zaboravimo. Drago mi je da imam priliku o ovome govoriti iz druge perspektive - krvnika", istaknula je ona.
 
Amar Selimović, koji utjelovljuje lik Saliha, naglašava da je cijela ekipa od početka rada prepoznala kvalitet ovog dramskog teksta, te ozbiljnost i tragičnost momenta u kojem živimo, s bremenom velike odgovornosti prema našoj prošlosti.
 
Predstava će početi u 20.00 sati.

(Vijesti.ba/fena)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo