Sarajevo 11 °C Subota 17.03.


22.10.2015. / 02:09h Komentari - TJEDNA HEFTARICA

Sreća naša pa ne igramo protiv Slovenije u baražu

Sreća naša pa ne igramo protiv Slovenije u baražu
NEDJELJA, 18. OKTOBAR Ne razumijem većinsko razočarenje (kao što mi je nedokučivo bilo koje većinsko (ne)raspoloženje) nacije koje je zavladalo nakon izvlačenja protivnika nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u baražu za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, svi su se nadali i priželjkivali da se obračunamo sa Slovenijom, ali, avaj, dopala nas „tradicionalno neugodna Irska“. K'o biva, mi bi te Slovence, „bečke konjušare“ (Bora Đorđević) pojeli za doručak, a sa Ircima će biti malo čupavo.

Tako su, otprilike, računali i favoriti na odbojkaškom Evropskom prvenstvu, sinoć završenom u Bugarskoj, Srbi, Poljaci, Italijani, Bugari... kad šta? U finalu EP-a u Bugarskoj igra Slovenija protiv Francuske. Sjajna odbojka bila, Slovenci izgubili, časno, borbeno.
 
Doveo je na utakmicu Evropske lige veliki rukometni strateg, Mostarac NOKA SERDARUŠIĆ sinoć u Celje svoj Paris Sant Germain, atomski tim na „katarski pogon“, kako pišu slovenački mediji, sa dvojicom Karabatića, Nikolom i Lukom, plus hladnokrvni kiler sa distance, Danac Hansen, plus Hrvat Igor Vori, pa najbolji golman ikada Omeyer... i jedva se provukli. I da ne duljim, danas je usred Beograda u regionalnoj košarkaškoj ABA ligi Union Olimpija, čijeg nijednog igrača niko živ ne zna, pa ni ja, pregazila Crvenu zvezdu. Ako ćemo pravo, Slovenija je sportska velesila u kolektivnim sportovima, košarci, rukometu, odbojci..., možda čak i u vaterpolu, ako se riješi arbitražno pitanje sa Hrvatskom oko Piranskog zaljeva.
 
Trijumf male Slovenije protiv silne Rusije u baražu za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010. godine uživo su posmatrali gazda Rusije Vladimir Putin i pripadajući mu oligarsi, od Romana Abramoviča pa naniže. I džaba opet, Slovenija prošla a Rusi se dugo gložili ko je kriv za neuspjeh.
 
Uglavnom, zna dobro MEŠA BAŽDAREVIĆ Srečka Kataneca, s kojim je igrao u reprezentaciji bivše države i kojem je sakupljao kasete sa snimcima utakmica širom Evrope (to mi je Meša osobno pričao) i razvidno mu je, ašićare, zašto je Irska nagodniji protivnik od Slovenije.

Piše: Senad Avdić

(Vijesti.ba / SB)