12°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

15.10.2015 / 23:30 Kultura - U Islamskom centru u Zagrebu

Predstavljen Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića

Predstavljen Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića
Foto: Anadolija
U Islamskom centru u Zagrebu, uz nazočnost autora Dževada Jahića, predstavljen je Rječnik bosanskoga jezika koji će poslužiti, rečeno je, kao uporište cjelokupnog suvremenog kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine.

Autor Rječnika bosanskog jezika Dževad Jahić radio je na knjizi proteklih petnaestak godina, a svoja jezična istraživanja započeo je 70-ih godina prošloga stoljeća. Uz autora Jahića, po zvanju bosnista i serbokroatista, na Rječniku je radio tim jezičnih eksperata.

Jahić je istaknuo kako je bosanski jezik ozbiljna historijska kategorija te kako ga je u radu na Rječniku motivirala svijest da se ne radi samo o njemu kao autoru, nego kako se radi o "svima nama". Poručio je Jahić kako je bosanski jezik kroz historiju bio nepravedno zaobilažen i prešutkivan, a danas na jedan krajnje primitivan politički način negiran.

"Imamo pisce od 15. stoljeća pa do našega vremena. Jezik koji ima pisce i književnost i bez gramatike i ikakvih normi, on opstaje", kazao je, između ostaloga, Jahić.

Ovim kapitalnim djelom, kazala je Amira Turbić-Hadžagić, bosanski jezik svrstava se ravnopravno u porodicu suvremenih slavenskih i europskih jezika.

Turbić-Hadžagić je istaknula kako je ovo moderan leksikografski izvor za poznavanje i učenje bosanskog jezika te predstavlja sintezu bosanske leksikografije.

Radi se o velikom rječniku koji je za sada štampan u sedam, a pripremljen je u ukupno deset tomova, no ovisno o građi, autor je najavio mogućnost i šireg izdanja od zacrtanog.

"Profesor Jahić nam nudi u ovome rječniku četiri priručnika u jednome: enciklopedijski, gramatički, etimološki i onomastički. Ovim odrednicama dodajem i petu. Ovo je i frazeološki rječnik u punom smislu riječi", kazala je profesorica Turbić-Hadžagić.

Rječnik bosanskoga jezika ima preko 4.000 stranica, sadrži 80.000 natuknica i 350.000 razrađenih i opisanih jezičkih jedinica.

Ovaj rječnik namijenjen je za škole i biblioteke, lingviste i leksikologe, ali preporučuje se svima koji žele učiti o bosankom jeziku i bosanski jezik te je neophodan priručnik za osobe i profesije koji na bosanskom jeziku pišu ili govore.

Na predstavljanju je kazano kako je ovim rječnikom počinje epoha znanstvenog i odgovornog odnosa prema bosankom jeziku.

Istaknuto je kako je jezik najviše vrednovan nacionalni fenomen i neizostavan dio nacionalnog identiteta svakog naroda te kako će ovaj rječnik uvelike doprinijeti samosvijesti govornika bosanskog jezika.

Sedam tiskanih tomova Rječnika bosanskog jezika ponuđeno je posjetiocima u Islamskom centru po cijeni od 200 KM.

 

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo