21°C
Mostar 31°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

29.09.2015 / 23:22 Intervjui - Damir Miljević za Vijesti.ba

Ne vjerujem da će afera "Kilogram zlata" dobiti sudski epilog

Ne vjerujem da će afera "Kilogram zlata" dobiti sudski epilog
Damir Miljević
Ono što je meni lično puno interesantnije, od navedenog kilograma zlata, su tvrdnje gospodina Milinića o reketiranju potencijalnih investitora i osnivanju zajedničkih firmi po Švicarskoj i vjerovatno drugim destinacijama preko kojih su išle te investicije, a u kojima najviši predstavnici vlasti, preko svojih osoba od povjerenja, imaju učešće u vlasništvu, a samim tim i u profitu, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba ekonomsko - politički analitičar Damir Miljević.

VIJESTI.BA: RS trese "zlatna groznica". Možete li nam prokomentarisati najnoviju aferu "Kilogram zlata", u kojoj bivši ambasador BiH u Rusiji Gordan Milinić, između ostalog, tvrdi da je bio prisutan kada je jedan ruski biznismen Miloradu Dodiku poklonio kg zlata, a da je Dodik, umjesto da  ga pohrani u trezor RS, kazao da će to zlato ostaviti unuku?

MILJEVIĆ: Najnovija afera u Republici Srpskoj je samo jedna od niza afera koje već godinama potresaju javnost Republike Srpske, ali nažalost bez ikakvog epiloga. Ono što ovu aferu razlikuje od drugih je činjenica da se ovaj put, po prvi put, radi o kriminalnim radnjama za koje postoji svjedok spreman da svjedoči. Ono što je meni lično puno interesantnije, od navedenog kilograma zlata, su tvrdnje gospodina Milinića o reketiranju potencijalnih investitora i osnivanju zajedničkih firmi po Švicarskoj i vjerovatno drugim destinacijama preko kojih su išle te investicije, a u kojima najviši predstavnici vlasti, preko svojih osoba od povjerenja, imaju učešće u vlasništvu, a samim tim i u profitu. Navodi gospodina Milinića samo potvrđuju ono što se u poslovnim kuloarima u Republici Srpskoj već duži niz godina priča potiho od javnosti.

VIJESTI.BA: Milinić je trebalo da bude jedan od svjedoka predsjednika SDS Mladena Bosića u procesu koji se vodi između njega i Milorada Dodika. Ipak, Osnovni sud u Banjaluci je u ovom procesu odbio sve Bosićeve svjedoke. Kako ocjenjujete ovakav stav Suda? Zašto je odbio svjedočenja?
 
MILJEVIĆ:
Nisam pravnik i ne znam razloge i osnov po kojem je Sud odbio baš sve svjedoke u ovom slučaju, ali kao običnom građaninu koji koristi zdrav razum i logiku očito mi je da je u navedenom slučaju Sud pristrasan jer svakom optuženenom, pa i gospodinu Bosiću u ovom slučaju, bi moralo biti omogućeno da se brani svim zakonom dopuštenim sredstvima. Ovako se stiče utisak da je Sud pristrasan i da stranke u postupku nisu u ravnopravnom položaju što je sve samo još jedna potvrda opšteg mišljenja da su sudovi, odnosno sudije, dobrim dijelom pod kontrolom vladajućeg režima u Republici Srpskoj.  

VIJESTI.BA: Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je da će od Tužilaštva BiH zatražiti pokretanje istrage o Milinićevim navodima. Ukoliko se njom budu bavile pravosudne institucije na državnom nivou, očekujete li da će ova afera u konačnici dobiti sudski epilog?

MILJEVIĆ: Da li će ili ne afera dobiti sudski epilog u dobroj mjeri će zavisiti od toga da li gospodin Milinić, osim onoga što je izjavio, ima i druge dokaze za svoje tvrdnje, kao i od spremnosti Tužilaštva BiH i istražnih organa da i sami prikupe potrebne dokaze. Poučen dosadašnjim iskustvom rada navedenih organa, kada su u pitanju velike kriminalne i korupcijske afere u BiH, nisam veliki optimista.

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete reakcije iz SNSD-a na Milinićeve optužbe? Premijerka Cvijanović smatra da su navodi "nebulozni i kontradiktorni", te ističe daje simptomatično da je do njih došlo u trenutku kada je "SNSD pokazao da opozicione partije iz RS koje su u vlasti BiH vode izdajničku politiku".

MILJEVIĆ: Gospodin Milinić je optužio Milorada Dodika a ne SNSD za kriminalne radnje, pa je utoliko čudnije što se umjesto Dodika po ovom pitanju oglasila predsjednica Vlade RS. Očito premijerka smatra da je “napad” na Dodika napad na Republiku Srpsku i kompletan SNSD, što je inače manir ove vlasti da razvija kult ličnosti i poistovjećuje sebe sa entitetom. Pokušaj blaćenja i diskreditacije gospodina Milinića koji je zatim uslijedio je samo još jedan od instrumenata koji SNSD u nedostatku argumenata i dokaza koristi da bi se pokušao obračunati sa neistomišljenicima, što sam puno puta osjetio i na vlastitoj koži. Istovremeno priča o “izdajnicima” i “čuvarima” Republike Srpske je samo još jedna od metoda vlasti iz njihovog arsenala prodavanja magle koju koriste, dok istovremeno entitet i njegovi građani tonu u sve veću bijedu, a milioni maraka se odlivaju na nepoznate destinacije po svijetu.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Izdvajamo