9°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

29.12.2010 / 14:20 BiH - Vlada RS / RTRS

RS: Izabrana nova Vlada

RS: Izabrana nova Vlada
BANJALUKA - Republika Srpska dobila je danas novu Vladu čiji je premijer Aleksandar Džombić. Novu Vladu, trinaestu u Srpskoj, čine ministar finansija Zoran Tegeltija, unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, pravde Džerard Selman, uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić. Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je...

... Željka Cvijanović, rada i boračko-invalidske zaštite RS je Petar Đokić, trgovine i turizma Gorana Zlatković, a industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.
       
        Ministar saobraćaja i veza RS je Nedeljko Čubrilović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, a prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.
       
        Ministar za izbjeglice i raseljena lica je Davor Čordaš, zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, nauke i tehnologije Jasmin Komić, a ministar porodice, omladine i sporta je Nada Tešanović.
       
        Novoizabrani premijer i ministri u Vladi RS položili su svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS.
       
        Izbor nove Vlade podržalo je 46 poslanika, protiv je bilo 30 narodnih poslanika i niko uzdržan.
       
        Tokom poslaničke rasprave o programu rada i sastavu nove Vlade RS, šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić izrazio je uvjerenje da će nova Vlada opravdati povjerenje građana i nastaviti sa započetim reformama.

        "Pred nama je izbor koalicione Vlade, jer u svom programu SNSD sarađuje sa drugim političkim strankama koje imaju slična politička opredjeljenja utemeljena na demokratskim principima", istakao je Mirjanić.

        On je naglasio da u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti RS nema krize, te da su na vrijeme usvojeni Budžet i Ekonomska politika RS za 2011. godinu.

        Šef         Poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da SDS neće podržati novu Vladu RS, jer su u njoj uglavnom zastupljeni ministri iz regije Banjaluka, a ne iz čitave RS.
       
        Govedarica je rekao da će SDS sačiniti svoj presjek o radu nove Vlade RS u prvih 100 dana.
       
        On je izrazio bojazan da RS u naredne četiri godine ulazi u još veću finansijsku krizu, ali da SDS pozdravlja najavu mandatara Džombića da nova Vlada neće ići u privatizaciju prirodnih bogatstava u RS.
       
        Govedarica je rekao da nova Vlada, ukoliko želi da se obračuna sa kriminalom i korupcijom, mora stati u kraj nerasvijetljenim ubistvima, poput ranijeg ubistva potpredsjednika SDS-a Branislava Garića u Doboju.
       
        Šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić rekao je da PDP neće podržati sastav nove Vlade RS, jer ne pruža jasnu viziju izlaska RS i ekonomsko-socijalne krize.
       
        "Novu Vladu RS uglavnom je sastavio predsjednik RS Milorad Dodik, kao najveći politički autoritet u RS. U RS se uvodi novi predsjednički sistem sličan onom u Srbiji", smatra Đerić.
       
        Đerić navodi da je u ekspozeu mandatara moralo biti više govora o jasnoj dinamici i preciznim rokovima izvršenja Programa rada nove Vlade RS, kako bi se stvorila nova radna mjesta i poboljšao život građana u RS.
       
        Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da će ova stranka podržati izbor nove Vlade RS u kojoj će DNS imati dva ministarska mjesta. Ona je dodala da je RS neupitna za ovu stranku, koja se zalaže za ustavno-pravni poredak BiH i dosljednu primjena Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma.
       
        Poslanik Socijalističke partije i Partije ujedinjenih penzionera Saša Čudić rekao je da će ovaj klub podržati ekspoze i sastav nove Vlade, ističući da je uvjeren da će ona obezbijediti ekonomsku stabilnost i socijalnu pravdu.

        Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da ova stranka neće podržati novu Vladu RS i da će imati kritički odnos prema Vladi, kako bi se poboljšalo standard i život građana u RS.
       
        Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović smatra da će izborom Džombića za predsjednika Vlade RS biti povrijeđen Ustav RS na poziciji konstitutivnosti naroda, jer ni na jednoj ključnoj poziciji u RS nije izabran Bošnjak.
       
        Poslanik SDS-a Nenad Stevandić smatra da su kriminal i korupcija u državnim institucijama najveća opasnost po opstanak RS.
       
        "Borba protiv kriminala i korupcije trebalo je da bude prioritet rada svih institucija u RS", zaključio je Stevandić.

        Poslanik Narodne demokratske stranke Krsto Jandrić rekao je da ova stranka podržava novu Vladu RS, jer ona ima apsolutnu skupštinsku većinu i bez obzira na to da li se ova stranka nalazi u poziciji ili opoziciji.

 

(Vijesti.ba/Srna)

Izdvajamo