29°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

04.06.2015 / 14:23 BiH - Foto: Klix

Svečano postavljen kip Majke Tereze: Primjer dobrote za cijeli svijet

Svečano postavljen kip Majke Tereze: Primjer dobrote za cijeli svijet
SARAJEVO - Kip Blažene majke Terezije danas je svečano postavljen ispred Crkve sv. Josipa na Marijin-Dvoru u Sarajevu, a otkrili su ga nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić i donator kipa, bivši ambasador Republike Albanije u BiH Flamur Gashi.

Kardinal Puljić je kazao novinarima da pred Crkvom sv. Josipa majka Terezija, na ovom trgu, ima šta poručiti, a to je „nikad nije dovoljno dobrote“.

- Upravo ta njezina ljubav prema čovjeku je trajna poruka ispred Crkve sv. Josipa. Čovjeku treba pružiti ruku dobrote - kazao je kardinal Puljić.

Dodao je da je lijepo da je ovo učinjeno baš uoči dolaska pape Franje u Sarajevo, koji je na svoj način čovjek dobrote.

- Upravo se to povezuje, Blažena majka Terezija i papa Franjo jesu poruka ovoj zemlji za čovjeka, poruka dobrote - kazao je kardinal Puljić.

Bivši ambasador Republike Albanije u BiH Flamur Gashi je kazao da je na kraju mandata prošle godine u Sarajevu, odlučio da ostavi neki trag u ovom lijepom gradu u kojem je živio više od četiri i po godine.

- Kad sam razmišljao šta je najbolje za Sarajevo, koja je najbolja poruka, odlučio sam da je to kip majke Tereze. Hvala Bogu, poslije osam mjeseci majka Tereza je ovdje u centru grada Sarajeva kao poruka za dobrobit svih građana BiH, bez razlike na vjeru, naciju...- kazao je Gashi.

Naveo je da je majka Tereza bila skromna, da je cijeli svoj život radila za ljude, za dobrobit ljudi. Ona je bila svugdje, kod svih ljudi, bez razlike na vjeru i nacionalnost.

- Zato je majka Tereza, ne samo majka Albanaca gdje je rođena, nego je ona majka svih ljudi u svijetu - kazao je Gashi.

Predsjednik HKD „Napredak“ Franjo Topić je kazao da je majka Terezija svjetska osoba, podsjećajući da je dobila Nobelovu nagradu za mir.

Po njegovim riječima, to je žena koju je čitav svijet cijenio, „žena koju ništa nije moglo spriječiti da čini dobro“.

Župnik Župe sv. Josip na Marijin dvoru Luka Brković je kazao da je majka Terezija uzor dobrote.

- Sve ono što u čovjeku treba biti najbolje i najplemenitije ona je to označila, zato je Papa proglasio uzorom milosrđa za čitavu crkvu, a zapravo za čitav svijet. Ona je najbolje rekla, ne možemo svi biti ni lijepi, ni pametni, ni važni, ni dostići velike karijere, ali svi možemo biti dobri - kazao je Brković.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je kazao da je majka Tereza svetica, podsjećajući da je „za sve ono što je činila dobila Nobelovu nagradu za mir“.

- I jedno i drugo je zaslužila time što se brinula o onima o kojima se niko nije brinuo, o ljudima koji su bili na ulici i umirali u neimaštini, bez doma, bez brige, bez porodice, bez ikoga. Ona se brinula o takvim ljudima i to je zaista nešto što je rijetko u ovoj našoj modernoj historiji - kazao je Komšić.

Autor kipa Blažene majke Terezije koji je danas svečano otkriven ispred Crkve sv. Josipa na Marijin- Dvoru je Pjerin Kolnikaj, profesor na Akademiji umjetnosti za kiparstvo u Tirani.

(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo