21°C
Mostar 27°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

15.05.2015 / 22:39 BiH - Foto: Klix.ba

Američka ambasada osvijetljena duginim bojama

Američka ambasada osvijetljena duginim bojama
SARAJEVO - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu večeras je osvijetljena "duginim bojama" povodom obilježavanja Dana borbe protiv homofobije i transfobije. Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack kazala je da je osvjetljenje Ambasade potvrda da SAD podržava one koji su zlostavljani, maltretirani ili ...

... diskriminirani ili žive u strahu zbog onoga što su ili koga vole.

Podsjetila je da je zastavu "duginih boja" kreirao Gilbert Baker te da svaka boja predstavlja određeni simbol.

- Prošle sedmice je aktivist Edvin Ćudić na ulici čuo riječi "da sve homoseksualce treba ubiti" i osjetio udarce pesnica i kamenica. To je neprihvatljivo - kazala je ambasadorica.

Također je dodala da želi biti ambasadorica koja može reći da nasilje, diskriminacija i zlostavljanje LGBT populacije više nije prihvatljivo.

- Bivša državna tajnica SAD-a Hillary Clinton je 2011. godine u  govoru istakla poziciju Vlade SAD-a, a to je da su prava LGBT populacije ljudska prava. Ovaj stav je jednostavan, jasan i neosporan - poručila je Cormack.

Dodala je da građani BiH znaju kako da traže svoja prava te da ne postoje selektivna ljudska prava, jer poštivanje ljudskih prava jednog čovjeka zahtijeva poštivanje prava svih ljudi, što znači da su ljudska prava univerzalna.

Također je naglasila da ovakve stavove dijeli sa svojim prijateljima u Sarajevskom otvorenom centru koji pozivaju sve institucije u BiH da rade na zaštiti ljudskih prava LGBT osoba.

(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo