17°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

23.12.2010 / 09:20 BiH - Milorad Dodik / vijesti.ba

Dodik: Nemoguće je da treći entitet zahvati nešto Republike Srpske

Dodik: Nemoguće je da treći entitet zahvati nešto Republike Srpske
BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su nemoguće kalkulacije da bi eventualni treći entitet u BiH "mogao da zahvati nešto Republike Srpske". Dodik je za Radio-televiziju Srbije ponovio da bi Hrvati u BiH trebalo da imaju svoj institucionalni političko-teritorijalni odraz i da to nije nemoguće učiniti.

Predsjednik Srpske smatra da su Hrvati u BiH promjenom načina odlučivanja dovedeni u poziciju marginalne manjine, te da im je "postalo jasno da im je ugrožen nacionalni identitet izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka".

Prema Dodikovim riječima, politika svih bošnjačkih političara potpuno je identična i u sebi ima skrivene pozicije i namjere da majorizuje ostale u BiH.

Dodik je rekao da je u BiH tokom rata poginulo 96 000 ljudi, prema podacima bošnjačkog institituta, od čega 29 000 Srba.

"Na laži da je u BiH poginulo 300 000 Bošnjaka, plasiranoj preko CNN-a i nekih drugih svjetskih medija, stvorena je politička platforma za dugodišnje, decenijsko kažnjavanje Srba", rekao je Dodik i istakao da će nastaviti da govori o tome i da ne prihvata kreirane istine da je u BiH samo srpski narod agresorski i ubilački.

Dodik je naglasio da svako ko je činio zločin u ime Srba treba da bude procesuiran, ali da ne želi da vidi da nema procesuiranja Atifa Dudakovića, za kojeg postoji video dokaz kako naređuje ubistva i paljenje srpske imovine u Krajini 1995. godine, i da je on omiljeni lik nekih stranaca u BiH.

 

(Vijesti.ba/Srna)

Izdvajamo