7°C
Mostar 16°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

13.02.2015 / 11:25 Događaji / Promo - Foto: Arhiv

Festival "SONEMUS FEST" u Sarajevu

Festival "SONEMUS FEST" u Sarajevu
Koncertom djela švicarskih i bosanskohercegovačkih kompozitora otvorit će se u četvrtak, 19. februara u sali Doma Oružanih snaga u Sarajevu festival savremene umjetničke muzike - SONEMUS FEST.

Ovogodišnje izdanje festivala nosi naslov “SONIC BOOM” (engl. zvučni udar, probijanje zvučnog zida). U svijetu ozvučenom kakofonijom prevaziđenih ideja i vjerovanja preobučenih u visoko-tehnologizirane hibride prilagođene lakoj i brzoj konzumaciji, istinska umjetnost zvuka djeluje subverzivno, kao eksplozija smisla u uhu/umu slušaoca. Upravo ovakvoj muzici, s kojom se konfrontira (a ne konzumira je se), koja je zasnovana na autentičnoj kreativnosti i originalnosti umjetničkog izraza, posvećen je ovaj festival.

Festival se sastoji od tri koncerta:

- Koncert djela kompozitora iz Bosne i Hercegovine i Švicarske (četvrtak, 19. februar) na čijem programu će se naći kompozicije internacionalno renomiranih švicarskih kompozitora: Beat Furrera (Beata Furer), Michael Jarrella (Mikael Žarela) i Jürg Wyttenbacha (Jirg Vitenbaha), dok će savremena bosanskohercegovačka umjetnička muzika biti zastupljena kroz kompozicije Hanan Hadžajlić, Dine Rešidbegovića i Ališera Sijarića.

- Drugi koncert na festivalu, Daleki istok (petak, 20.februar), tematski će ozvučiti spoj dalekoistočnih tradicionalnih kultura i savremenog muzičkog izraza kroz djela kompozitora: Keiko Haradae (Keiko Harade), Toshio Hosokawae (Tošio Hosokave), Hyunkyung Lim (Hunkjung Lim), Toru Takemitsua (Toru Takemicua) i Isang Yuna (Izang Juna). Pored ovoga na koncertu će nastupiti i ansambl Gamelan Trio, koji će izvoditi tradicionalnu indonežansku gamelan-muziku.

Festival će zaključiti koncert u subotu, 21.februara a koji programski objedinjuje dva remek-djela evropske muzike s početka i kraja XX. stoljeća: Pierrot Lunaire (Pjero Mjesečar) Arnold Schönberga (Arnolda Šenberga) iz 1912. i Talea, Gérarda Griseya (Žerara Griseja) iz1986. godine.

Na koncertu će pored solista SONEMUS ansambla, Hanan Hadžajlić-flauta, Davora Marausa-udarljke, Azre Ramić-klarinet, Violete Smailović-Huart- violina/viola, nastupiti i vrsni mladi muzičari iz Švicarske: Gilles Grimaître-klavir, Jeannine Hirzel-glas, Ina Hofmann-harmonika i Esther Saladin-violončelo. Ansamblom će rukovoditi doajen evropske muzičke scene, kompozitor i dirigent, Jürg Wyttenbach. U ansamblu Gamelan trio nastupiti će: Edo Golubić, Igor Magdalenić i Asep Supraidi.

Uz zalaganje izvršne direktorice SonicBooma, Azre Ramić, festival su podržali Isabelle Zogheb-Stiftung, ProHelvetia, Muzička akademija u Sarajevu i Ministarstvo OSBiH.


(FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo