7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

16.01.2015 / 17:12 BiH - Foto: Ilustracija

Vlade FBiH i KS-a moraju isplatiti novac LGBT Udruženju

Vlade FBiH i KS-a moraju isplatiti novac LGBT Udruženju
SARAJEVO - Ustavni sud BiH je 25. septembra 2014. godine, na 88. plenarnoj sjednici, djelomično usvojio apelaciju Udruženja Q za promociju i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer lica, šest godina nakon što je apelacija podnesena.

- Nakon nekoliko mjeseci, uspjeli smo doći do teksta cijele presude, kojom je Ustavni sud BiH na spomenutoj sjednici donio Odluku o dopustivosti i meritumu i kojom je djelomično usvojena apelacija Udruženja Q te utvrđena povreda prava iz člana II/3.i) Ustava BiH i člana 11 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - navodi portal LGBT.ba.

Dodaje se se da je presudom Vladi Federacije BiH naloženo da Udruženju Q “u roku  tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke isplati iznos od 3.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog utvrđene povrede ustavnog prava”.

- Nadalje, isto je naloženo i Vladi Kantona Sarajevo, koja je također dužna da u roku  tri mjeseca isplati isti iznos Udruženju Q. Vladi Federacije BiH i Vladi Kantona Sarajevo odlukom je naloženo da “u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke, u skladu s članom 72. stav 5. Pravila Ustavnog suda BiH” - navodi se.

Ustavni sud je, kako se ističe u saopćenju, kao nedopuštenu odbacio apelaciju Udruženja Q “zbog povrede prava njegovih članova i simpatizera iz čl. II/3.b), f) i i) Ustava BiH i čl. 3, 8 i 11, pojedinačno i u vezi s čl. 13. i 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, zato što ju je podnijelo neovlašteno lice”, jer su žalbu u vezi sa pojedinačnim slučajevima nasilja morale prijaviti osobe na koje se nasilje direktno odnosilo, te za njih to nije moglo uraditi Udruženje Q.

Ustavni sud je također odbacio i apelaciju Udruženja Q koja je podnesena “zbog povrede prava iz člana II/3.b) i f) Ustava BiH i čl. 3. i 8. pojedinačno i u vezi s čl. 13. i 14. Evropske konvencije zbog toga što je rationa materiae inkompatibilna s Ustavom BiH”, što zapravo znači da taj dio apelacije nije u nadležnosti Ustavnog suda - ističe se.

Portal LGBT.ba u saopćenju podsjeća da je Udruženje Q 2. marta 2011. godine podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog propusta javnih vlasti da preduzmu neophodne, razumne i odgovarajuće pravne i praktične mjere za zaštitu i očuvanje prava zaštićenih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom, a u vezi s organiziranjem Queer Sarajevo Festivala. Ustavni sud je utvrdio povredu prava na slobodu okupljanja iz člana II/3.b) Ustava BiH i člana 11. Evropske konvencije.

Prvi Queer Sarajevo Festival, u organizaciji Udruženja Q, trebalo je da bude održan u Sarajevu od 24. do 28. septembra 2008. godine, ali je, kako se navodi, prekinut već prvog dana zbog protesta religijskih organizacija, te desničarskih i navijačkih grupa, koji su na kraju doveli i do nasilja od kojeg je stradalo osam osoba.

Festival je i u danima prije održavanja, koje je bilo planirano u mjesecu ramazanu, naišao na otpor političkih stranaka, religijskih vođa, medija, drugih desničarskih i nacionalističkih grupa, navijača…, što je doprinijelo negativnom raspoloženju javnosti.

Nakon toga su podignute dvije optužnice koje su dvojicu napadača teretile za nasilničko ponašanje i sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti. Jedan napadač je oslobođen, dok je drugi uslovno kažnjen.

- Apelacija je Ustavnom sudu podnesena nakon tih događaja. Ovo je prva presuda u BiH koja se tiče LGBT osoba, kojom je pokazano da je pravo LGBT osoba na javno okupljanje narušeno, ali i prvi put da je organima vlasti naloženo da isplate novac na ime naknade nematerijalne štete jednoj LGBTIQ organizaciji u BiH - navodi se u saopćenju za javnost.

(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo