12°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

14.01.2015 / 13:09 BiH - Foto: Fena

Oko 1.200 primjeraka naučnih izdanja uručeno bibliotekama u FBiH

SARAJEVO - Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić uručio je danas na prigodnoj svečanosti u Sarajevu komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature za šest univerzitetskih biblioteka na području Federacije BiH.

Bibliotekama su uručena 123 naslova, odnosno oko 1.200 primjeraka aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, a kako je danas istaknuto ovim je nastavljen kontinuirani projekt Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kojim se želi dodatno poboljšati bibliotečki fond svih visokoškolskih institucija u Federaciji BiH.

Mašić je na svečanosti podsjetio da ovo ministarstvo prepoznalo značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realizaciji složenih reformskih procesa u oblasti nauke te je od 2007. godine putem različitih projekata uložilo više od 2,3 miliona KM u te oblasti, a istovremeno je otkupljeno je i bibliotekama uručeno više od 1.700 naslova naučne i univerzitetske literature.

Ministar je istaknuo da se odabir izdanja koja će biti otkupljena od izdavača i dodijeljena bibliotekama vrši u dogovoru s predstavnicima biblioteka, a nabavljaju se izdanja za koja bi biblioteke teško mogle izdvojiti sredstava.

Izrazio je nadu da će buduća Vlada Federacije BiH nastaviti finansijski podržavati Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine (NUBBiH) te ostale institucije od naučnog i kulturnog značaja za BiH.

Direktor NUB-a Ismet Ovčina je napomenuo da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojilo prošle godine 600.000 KM što je, iako to nije dovoljno za funkcioniranje NUB-a, spasilo je Biblioteku od potpunog kolapsa.

Dodao je da NUB ove godine slavi 70. godišnjicu postojanja, a  uposlenici NUB-a primili su s današnjim danom platu za juli 2014. godine te je izrazio nadu da će u ovoj godini biti osigurani bolji uvjeti za rad.

Pozvao je zato i nadležne državne institucije da se krene u rješavanje pravo-finansijskog statusa ove institucije koja je članica svih bibliotečkih asocijacija u Evropi i svijetu.

Edita Mulaosmanović iz Bibiloteke Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru kazala je da ovoj biblioteci veoma znači pomoć Ministarstva jer je stanje i u ovoj instituciji slično kao i u ostalima, a podsjetila je da je 1993. godine fond ove biblioteke potpuno izgorio te su po završetku rata morali krenuti od početka.

Svečanost uručivanja održana je u okviru redovnog godišnjeg sastanka s direktorima, odnosno predstavnicima svih šest univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH koji su danas zahvalili Mašiću na podršci te je Ovčina zvanično uručio zahvalnicu ministru Mašiću i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

Također, ministar Mašić i direktor Ovčina danas su potpisali Ugovor o nastavku funkcioniranja sistema "Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u FBiH".

(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo