-1°C
Mostar 3°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

02.12.2014 / 21:52 Regija - Benjamin Netanyahu i Aleksandar Vučić

Netanyahu srušio zvaničnu historiju dok se udvarao Vučiću!

Netanyahu srušio zvaničnu historiju dok se udvarao Vučiću!
BEOGRAD - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu podupro je tokom sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem teoriju koja nije u skladu sa zvaničnom istorijom koju učimo u školama - teoriju o antičkim Srbima.

Naime, prilikom zajedničke konferencije za novinare održane na engleskom jeziku, na samom početku obraćanja, Netanyahu je poželio dobrodošlicu Vučiću, a zatim rekao:

"Prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda ide u prošlost hiljadama godina, još od vremena Rimske republike. A u moderno vrijeme su dva naroda bila ujedinjena u borbi i patnji, tokom strašnih godina Drugog svjetskog rata. Naš narod se suočio sa brutalnim optužnicama i ubistvima od ruku nacista i njihovih prijatelja. Nikada nećemo zaboraviti ulogu srpskog naroda u borbi protiv nacista. To je orden časti koji duboko osjećamo u našim srcima i uvijek će tu ostati“.

Najzanimljivije u njegovoj izjavi ovde je da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina i da se poznaju još od vremena Starog Rima.

Konkretno, Netanyahu pominje baš vrijeme Rimske republike koja je trajala od 509. do 27. godine prije nove ere! Čak i da je mislio na Rimsko carstvo, koje je propalo 476. godine nove ere, opet ne bi moglo doći do dodira Srba i Jevreja. Barem sudeći prema zvaničnoj historiji.

Izjava premijera Izraela ruši teoriju o doseljavanju Slovena sa Karpata u 7. vijeku i uklapa se u tvrdnje predstavnika srpske autohtone historijske škole koju je prije oko vijek i po predvodio historičar Miloš Milojević, a danas njegov kolega Jovan I. Deretić.

Naime, Deretić tvrdi da nikakvog doseljavanja Slovena nije bilo, da su Srbi starosjedeoci Balkana, a da Iliri, Tračani, Tribali, stari Makedonci, Dalmati, Mezi, Dardanci i drugi, nisu nazivi naroda, već nazivi serbo-raških plemena. Prema Deretiću, Srbo-Rusi, koje smatra jednim narodom, držali su praktično cijelu Istočnu Evropu, a u svojim pohodima dopirali su i u zapadnu, pa i do britanskog ostrva. Takođe, osvajali su i Malu Aziju, i prodirali sve do Egipta i Indije na drugoj stranu. Prema Deretiću, Srbi su u Maloj Aziji i Egiptu imali direktnog kontakta sa Jevrejima stotinama godina prije Hrista.

Zvanična srpska historija, koju uče djeca u školama u Srbiji, prihvata teoriju Bečko-berlinske (ili takozvane nordijske) historijske škole – da su Sloveni doselili na Balkan u 7. vijeku i potisnuli starosjedioce, koji su netragom nestali. Moguće je da u Izraelu postoji drugačiji pristup historiji i da se tvrdnje njemačkih historičara uzimaju sa apsolutnom rezervom.

Teško je objasniti zašto bi Netanyahu pominjao postojanje Srba i njihove odnose sa Jevrejima u antičko doba, ukoliko se to ne uči prema zvaničnom izraelskom programu.

Može se izvesti jedan od dva zaključka – ili je Netanyahuova izjava rezultat prevelikog "udvaranja" gostu, ili je o tome bolje upućen od srpske zvanične historije.

Poslušajte Netanyahuovu izjavu na samom početku snimka.(Vijesti.ba)

Izdvajamo