13°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

20.05.2014 / 16:41 BiH - Vjekoslav Čamber

Počela dvodnevna međunarodna konferencija "Izazovi zapošljavanja u vrijeme ekonomske krize"

Počela dvodnevna međunarodna konferencija "Izazovi zapošljavanja u vrijeme ekonomske krize"
ČAPLJINA - Dvije osnovne prepreke u borbi s nezaposlenošću u BiH su zakonska regulativa i neusklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada, rečeno je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Izazovi zapošljavanja u vrijeme ekonomske krize", koja je počela u utorak u Čapljini.

Organizator konferencije, na kojoj se analizira stanja u oblasti zapošljavanja te iznalaze nove mogućnosti u prevladavanju problema visoke stope nezaposlenosti, jeste Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Uredom atašea za rad i socijalna pitanja Republike Austrije. 
 
Prije početka konferencije, federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber kazao je kako je jedan od osnovnih problema BiH neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. 
 
- Naš obrazovni sustav proizvodi kadrove koji nisu potrebni tržištu rada. Slična situacija je i u zemljama u regiji. S druge strane tu je Austrija koja ima najbolje programe socijalnog zbrinjavanja, zapošljavanja i najbolju usklađenost obrazovanog sustava s tržištem rada i stoga će nam njihova iskustva biti jako dragocjena - kazao je Čamber. 
 
On je istaknuo kako u radu njegovog ministarstva veliki problem predstavlja činjenica da se sredstva namijenjena za aktivne politike zapošljavanja koriste za saniranje dugova prema razvojačenim braniteljima iz 2006. godine, kao i za plaćanje zdravstvenog osiguranja nezaposlenim osobama. 
 
 - Mislim kako to pravo treba ostati (zdravstvena zaštita za nezaposlene), ali bi se sredstva trebala osigurati s drugih proračunskih pozicija - kazao je ministar Čamber. 
 
Po njegovim riječima, u borbi protiv nezaposlenosti potrebna je i izmjena zakonske regulative. 
 
- Na primjer, prijedlog novog zakona o radu, koji ima suglasnost i Međunarodne organizacije rada, stoji već dvije godine jer ne možemo postići dogovor s ekonomsko-socijalnim partnerima. Stoga je na snazi stari zakon koji predviđa mizerne i smiješne kazne za rad na crno pa zbog toga imamo situaciju kakvu imamo - istaknuo je ministar. 
 
Govoreći o situaciji u susjednoj Hrvatskoj, ministar rada i socijalne politike RH Mirando Mrsić istaknuo je kako poslodavcima u Hrvatskoj, u slučaju otkrivanja neprijavljenog radnika, prijeti zatvaranje poduzeća. 
 
- Zatvaranje poduzeća može se izbjeći plaćanjem kazne od 30 000 kuna za svakog neprijavljenog radnika. Tako smo nedavno imali primjer hotela u Duborvniku, kod kojeg je pronađeno osam neprijavljenih radnika, zbog čega je taj hotel u roku od 24 sata morao uplatiti 240 000 kuna u državni proračun kako bi mogao nastaviti s radom - kazao je Mrsić. 
 
Hrvatski ministar govorio je i o mjerama koje je vlada Zorana Milanovića poduzela u borbi s visokom nezaposlenošću, poput javnih radova, osiguravanja sredstava za samozapošljavanje i rad bez zasnivanja radnog odnosa. 
 
- Rad bez zasnivanja radnog odnosa naišao je na početku na mnoge kritike, ali na kraju se pokazao kao vrlo učinkovita mjera. Mlade osobe koje završe fakultet ili srednju školu mogu se zaposliti kod poslodavca na rok od godinu dana, a zavod za zapošljavanje im plaća 1 600 kuna, troškove prijevoza, mirovinsko i zdravstveno osiguranje - kazao je Mrsić. 
 
Na taj način, dodao je, u 2013. zaposleno je 15 000 mladih, a 60 posto njih nakon isteka godinu dana, zahvaljujući stečenom iskustvu, uspjelo je pronaći novo radno mjesto ili ostati kod svog poslodavca. 
 
 - U vrijeme krize država mora podmetnuti svoja leđa i otvarati radna mjesta, jer gospodarstvo nema tu mogućnost. Ovo nisu dugoročne mjere, ali u vrijeme krize predstavljaju značajan mehanizam koji može smanjiti pritisak na tržište rada dok se gospodarstvo ne oporavi - zaključio je hrvatski, ministar rada i socijalne politike. 
 
(Fena)

Izdvajamo