Nedjelja 24.02.


13.02.2014. / 09:56h BiH - Protesti u Sarajevu / Vijesti.ba

Savez komunista BiH podržava proteste

Savez komunista BiH podržava proteste
SARAJEVO - Savez komunista Bosne i Hercegovine (SKBiH) smatra da su protesti započeli i da se nastavljaju zbog nezadovoljstva velike većine građana ekonomskim i socijalnim stanjem u zemlji.

Iz tog razloga SKBiH podržava proteste i smatra ih opravdanima.
 
Savez komunista BiH "ukazuje i na nedovoljnu organizovanost koja je dovela do uplitanja u proteste huligana i onih kojima nije stalo do socijalne pravde i blagostanja naroda".
 
Smatramo da plenumi građana, kao poželjna forma neposredne demokratije, treba da iznjedre konkretne zahtijeve čije ispunjenje demonstranti treba da zahtijevaju, navodi se u saopćenju.
 
Savez komunista BiH "poziva građane da ne vjeruju konstruisanim tezama bošnjačkih, srpskih i hrvatskih nacionalista kojima žele da uguše proteste, zadrže vlast i onemoguće utvrđivanje njihove odgovornosti".
 
- Pogubno je isticanje političkih zahtjeva poput ukidanja kantona i entiteta, jer se time onemogućava da protesti dobiju opštenarodni karakter, zato se treba ograničiti na ekonomske i socijalne zahtijeve. Međunarodna zajednica koja do sada nije rješavala probleme nego ih je stvarala, ni sada ih neće riješiti, zato treba prestati sa naivnom vjerom u prijateljsku ulogu međunarodne zajednice - navodi se u saopćenju Saveza komunista BiH.

 

(FENA)