7°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

14.09.2013 / 20:40 Regija - Ljubljana danas / AA

Danilo Turk: Sretan sam što sam sa muslimanima

Danilo Turk: Sretan sam što sam sa muslimanima
LJUBLJANA - Gradonačelnik slovenske prijestolnice Ljubljane Zoran Janković rekao je u svom današnjem govoru na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju Islamskog kulturnog centra (IKC) i džamije u Ljubljani, da je "danas dan ponosa i sreće" za njegov grad, prenio je novinar Anadolu Agency (AA).

Zoran Janković je rekao Ljubljana danas dokazuje da je grad koji njeguje različitosti.
 
''Danas je dan kojim Ljubljana dokazuju da pravda uvijek nadvlada. Neki su htjeli referendum protiv džamije, a danas ljudi daju svoj glas za džamiju. Danas je dan sreće i nade da ćemo do 2016. otvoriti džamiju. Danas je dan kojim je Ljubljana dokazala našu solidarnost", rekao je Janković.
 
Bivši predsjednik Republike Slovenije Danilo Turk, rekao je da je lijepo vidjeti građane u velikom broju okupljene na današnjoj svečanosti.
 
“Danas je poseban dan kada će se položiti kamen temeljac i otpočeti gradnja. Svi smo skupa državljani Slovenije i svi skupa smo državljani svijeta", rekao je Turk.
 
On je pozvao na mir, suživot i razumijevanje za ljudska prava.
 
“Budimo sretni da se današnji dan desio i nadam se da ćemo 2016. svi skupa biti tu da otvorimo Islamski centar u Ljubljani", rekao je Turk i dodao da je sretan što prisustvuje svečanosti sa muslimanima.
 
Svečanim polaganjem kamena temeljca u blizini mesdžida u Ljubljani, 44 godine nakon začetka ideje, danas  je učinjen prvi korak ka izgradnji Islamskog kulturnog centra (IKC) i džamije u slovenskoj prijestolnici.
 
Praćeni učenjem tekbira, kamen temeljac su u prisustvu okupljenih više hiljada vjernika položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Vlade Slovenije Alenka Bratušek, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, ministar vakufa Države Katar Ghaith bin Mubarak bin Imran Al Kuwari, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) Husein ef. Kavazović, te ljubljanski muftija Nedžad ef. Gabus. 
 
Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani, predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman-ef. Kemura.

 

(aa)

Izdvajamo