20°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

17.07.2013 / 14:47 BiH - Foto: Anadolija

Porodice na mjestu mučkog zločina "Škorpiona" u Trnovu

SARAJEVO - Članovi porodica žrtava genocida obišli su stratište u Trnovu, gdje su pripadnici srpske paravojne formacije Škorpioni u julu 1995. godine ubili šestoricu Bošnjaka, javlja agencija Anadolija. Majke, sestre, supruge okupile su se oko ...

... mjesta na kojem su zloglasni Škorpioni prije 18. godina na najbrutalniji način, pucnjima s leđa, ubili šetoricu njihovih najdražih, među kojima je najmlađi imao 16 a najstariji ubijeni 35 godina. Odale su im počast polaganjem cvijeća i učenjem Jasina i predavanjem hatma-dove.

Prije klanjanja podne namaza, Nura Alispahić, čiji je šesnaestogodišnji sin Azmir kao najmlađa žrtva ubijen na ovom stratištu, kroz suze je ispričala kako je ostala sama na svijetu.

"Jednog sina su mi ubili u Tuzli, na Kapiji, 25. maja, muža u Srebrenici. Sve su mi pobili. I opet kažu da nisu zločinci, a sve pobili, da nemam nigdje nikoga, samo kćerku", kazala je Alispahić.

Svaki put kada obiđe ovo stratište, kaže da se osjeća kao da je mrtva. Uvijek dolazi sa nadom da će "vidjeti svoga sina živog".

"Ali nema ga. Vidjela sam ga kad je pošao '95. iz Srebrenice, i više nikad. Niti ću ga vidjeti dok ne umrem. Nema pravde nikad, niti će je biti. Ja sam izgubila i 11 sestrića, niko nema da dođe da otvori vrata, da vidi kako sam", rekla je Alispahić.

Remzija Ibrahimović došla je da obiđe mjesto na kojem su pripadnici zloglasne jedinice, kojom je komandovao Slobodan Medić, kasnije u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora, ubili njenog supruga.

"Kako se osjećam? Ne može se to opisati. Kad vidim gdje je moj čovjek dovezen iz Konjević Polja, šta su htjeli od njega? On nije mrava ubio nikada. Svijet gleda, svijet im sudi. Nema im šta suditi, svijet je njih oslobodio", kazala je Ibrahimović.

Dolazak na ovo stratiše svake godine iznova otvara nikad zarasle rane majki šetorice ubijenih mladića, priča predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović.

"One nikad i neće zarasti. To su rak-rane kojima lijeka nikada nema, a naročito kad dođeš na mjesto zločina gdje su tvoji najmiliji ubijani i mučeni", dodaje Mehmedović.

Ona naglašava kako je ovo bio "smišljen zločin, etničko čišćenje, kako bi se jedan narod s jednoga prostora očistio". Dodaje i da "majkama najteže pada to što je Srbija oslobođena odgovornosti za sve što se dešavalo na prostoru BiH".

"Njihov projekat je uspio. Oni koji su naređivali i koji su projektanti, uspjeli su. Sad nas prebrojavaju, koliko nas ima ovdje i koliko ondje, a ne pita se niko što nas nema na tom mjestu. Ko je kriv što nemam ja djece i što mnoge majke nemaju djece? Jesu li krive majke što su njihova djeca ovdje ubijana? Ko je kriv, taj treba da odgovara", poručila je Mehmedović, dodavši da bez pravde nema ni budućnosti.

Šest Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske paravojne formacije Škorpioni u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Za ovaj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić, te Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević koji je priznao zločin na 13 godina, a Aleksandar Medić osuđen je na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da izvršio zločin sa predumišljajem.

(Vijesti.ba/AA)

Izdvajamo