11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

04.06.2013 / 14:31 BiH - Foto: Vijesti.ba

Mašić uručio 1500 naučnih izdanja univerzitetskim bibliotekama

SARAJEVO - Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu uručio 1.500 aktualnih naučnih i referentnih izdanja univerzitetskim bibliotekama na području Federacije BiH.

- Ovim činom pokazujemo da Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH i dalje nastavlja pružati podršku javnim visokoškolskim ustanovama na području cijele Federacije. Ova djela će obogatiti bibliotečki fond, dati doprinos razvoju bibliotekarstva, kao i razvoju istraživačke i naučne misli - istakao je Mašić. 
 
Ukazujući na značaj da je biblioteka riznica duhovnog stvaralaštva i naučna baza informacija fakulteta izrazio je nadu da će 1.500 djela olakšati rad studentima na univerzitetima. 
 
Potpisan je i Ugovor o nastavku funkcioniranja sistema „Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH“ između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. 
 
Riječ je kontinuiranom projektu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kojim se želi dodatno poboljšati bibliotečki fond svih javnih visokoškolskih institucija u Federaciji BiH.
 
Od 2007. do 2012. godine Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH izdvojilo je, ističe Mašić, dva miliona KM za podršku bibliotekama, kada je uručeno više od 800 naslova naučne i univerzitetske literature te referentnih i stručnih časopisa. 
 
To je, po riječima Ismeta Ovčine, direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, doprinos radu modernih biblioteka, što pokazuje da se daje podrška društvu baziranom na znanju. 
 
Također, Mašić je sa saradnicima danas posjetio JU „Institut za istoriju“ Sarajevo, jer će Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja podržati pripremu i obilježavanje naučne konferencije „100. godina od početka Prvog svjetskog rata“. 
 
- U organizaciji Instituta za istoriju ova konferencija će biti održana od 19. do 20. juna naredne godine u Sarajevu. Planirano je da ona postane centralni naučni skup u Evropi o početku Prvog svjetskog rata - rekao je federalni ministar obrazovanja i nauke Mašić.

 

(FENA)

Izdvajamo