-7°C
Mostar -2°C
Tuzla -5°C
Banja Luka -3°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

07.01.2013 / 13:45 BiH - Bihać

Potvrđena optužnica protiv Redžepa Beganovića zbog zločina u Cazinu

Potvrđena optužnica protiv Redžepa Beganovića zbog zločina u Cazinu
BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Redžepa Beganovića zbog ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva na području Cazina, javio je BIRN - Justice Report.

Beganović, bivši pripadnik 4. brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), optužen je da je nečovječno postupao prema civilnom stanovništvu te da je jednu maloljetnu osobu pokušao silovati.
 
Kako se navodi u optužnici, Beganović je zajedno s Hazimom Keranovićem koji je u međuvremenu preminuo i Amirom Ćoralićem, koji je nedostupan organima gonjenja u BiH, fizički zlostavljao Ferida Čovića jer je njegov sin Enes bio pripadnik Petog korpusa Armije BiH (ABiH).
 
Beganović je s Keranovićem i Ćoralićem, kako stoji u optužnici, nasilu izveo iz kuće dvije maloljetne osobe koje su odvezli do naselja Tržac.
 
Tužilaštvo u Bihaću smatra da je Beganović izveo iz auta maloljetnu osobu i počeo joj trgati odjeću kako bi je silovao.
 
Međutim, u optužnici se navodi da je silovanje spriječio Hazim Keranović.
 
Istovremeno, Amir Ćoralić je, prema navodima optužnice, nakon teškog seksualnog zlostavljanja, prisilio maloljetnu osobu na seksualni odnos.
 
Kako je optuženi Beganović državljanin BiH i Danske, prihvaćeno je jemstvo kako bi se osiguralo obezbjeđenje njegovog prisustva u ovom krivičnom postupku.
 
Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) provodi istragu i protiv Amira Ćoralića.
 
U zakonskom roku, u Sudu u Bihaću bit će zakazano izjašnjenje o krivnji optuženog Beganovića.

 

(Fena)

Izdvajamo