Sarajevo 0 °C Nedjelja 17.02.


28.10.2012. / 13:57h Fudbal - Fudbaleri iz bivše Jugoslavije / anadolija

Fudbaleri iz bivše Jugoslavije okosnica brojnim turskim klubovima

Fudbaleri iz bivše Jugoslavije okosnica brojnim turskim klubovima
Fudbaleri sa prostora zemalja bivše Jugoslavije, pored liga petice okosnica su timova i mnogim klubovima u turskoj Super Ligi.

Val koji je počeo sa Tarikom Hodžićem, Dževadom Prekazijem i Zoranom Simovićem nakon raspada bivše Jugoslavije nastavljen je sa Elvirom Bolićem, Elvirom Baljićem, Sašom Ilićem, Milanom Rapajićem i Matejom Kežmanom. Fudbaleri sa prostora bivše Jugoslavije uvijek su bili traženi u Turskoj.

Danas ukupno 22 fudbalera sa ovih prostora igraju u Tuskoj.  Osim ovih fudbalera u ovoj ligi je i jedan trener  sa navedenih prostora, a to  je novi šef stručnog štaba Kayserispora, Robert Prosinečki.

U Turskoj Super Ligi, trenutno nastupa sedam fudbalera iz Bosne i Hercegovine, šest  iz Srbije, šest iz Hrvatske i po jedan iz Crne Gore, Slovenije i sa Kosova.  Makedonija od zemalja bivše Jugoslavije nema predstavnika u ovoj ligi.

- Sedam bh. fudbalera u turskoj ligi -

Kenan Hasagić, golman bh. reprezentacije koji je rođen u Kaknju, već devet godina igra u turskim klubovima. Hasagić trenutno nosi dres Istanbul BB Spora.

Ibrahim Šehić , rođen u Rogatici nosi dres Mersin Idman Yurdua.  Šehić je bio najmlađi kapiten u historiji sarajevskog Željezničara.

Edin Višća iz Olova, također nosi dres Istanbul BB Spora. Ovaj mladi fudbaler već drugu sezonu igra u turskoj Super Ligi.

Bh. reprezentativac Haris Medunjanin koji je rođen u Sarajevu, trenutno je na posudbi u turskom Gaziantepu, čiji dres nosi i  Senijad Ibričić koji je rođen u Kotor Varoši.

Sanel Jahić, koji već drugu godinu provodi u turskom Karabuksporu, postao je jedan od najvažnijih igrača za ovaj klub. Jahić je odigrao svoju najuspješniju sezonu u karijeri  u dresu sarajevskog Željezničara u kojoj je dao 19 golova u 37 utakmica.

Ermin Zec  rođen je u Bugojnu  i već treću sezonu provodi u Turskoj. Zec nosi dres kluba Genclerbirligi.

- Šest fudbalera predstvljaju Srbiju u Turskoj -

Miloš Krasić koji nosi dres Fenerbahcea  najpopularniji  je srbijanski fudbaler u ovoj ligi. Krašić, koji je rođen u Kosovskoj Mitrovici, prije turskog Fenerbahcea nosio je dres Juventusa.
U timu Genclerbirligija čiji dres nosi šest  fudbalera sa prostora bivše Jugoslavije, Srbiju predstavljaju trojica. Duško Tošić koji je rođen u srbijanskom Zrenjaninu, početkom ove sezone prešao je u Genclerbirligi iz Real Betisa.

Dejan Lekić prešao je u ovu ekipu iz španske Osasune početkom ove sezone. Dvadesetsedmogodišnji Lekić rođen  je u Kraljevu.

Radoslav Petrović koji je rođen u Ubi, također je kao i Lekić i Tošić početkom ove sezone prešao u Genclerbirligi iz engleskog Blackburna.

Dvadesetdevetogodišnji Milan Stepanov, igrač koji već treću godinu provodi u turskoj ligi nosi dres Mersin Idman Yurdua. Stepanov, fudbaler koji je rođen u Novom Sadu,  u sezoni 2006-2007. nosio je dres  turskog Trabzonspora.

Milan Borjan, golman Sivasspora, koji je rođen u Kninu,  nastupa za reprezentaciju Kanade, ali u turskoj predstavlja podneblje u kojem je rođen.

- Šest fudbalera iz Hrvatske -

Zagrepčanin Nikola Žižić, koji nosi dres Antalyaspora,  jedan je od fudbalera koji predstavljaju Hrvatsku u turskoj ligi.

Vanja Iveša, koji je najvisočiji profesionalni golman na svijetu igra već pet godina u turskim ekipama. Iveša koji je rođen u Puli, prešao je iz Eskisehirspora u Elazigspor početkom ove sezone.

U istoj ekipi, Elazigsporu još jedan Hrvat predstavlja svoju državu. Hrvoje Spahija, fudbaler koji je rođen u Šibeniku, početkom ove sezone prešao je iz NK Šibenika u Elazigspor.
Ante Kulušić već petu godinu provodi u Turskoj. Fudbaler koji je rođen u Šibeniku nosi dres Genclerbirligija.

Splićanin Vjekoslav Tomić, nosi dres Karabukspora. Tomić već tri godine brani u turskoj Super Ligi.

Anthony Šerić nosi dres Karabukspora.  Iako je Šerić  rođen u Sidneyu u Australiji, on je izabrao hrvatsku reprezentaciju tako da u Tuskoj Super Ligi, ovaj igrač predstavlja Hrvatsku.
-Dvojica fudbalera iz Crne Gore-

Ivan Kecojević je fudbaler koji nosi dres Gaziantepa zajedno sa bh. reprezentativcima Ibričićem i Medunjaninom. Kecojević koji je rođen u crnogorskom Baru, na početku ove sezone prešao je iz OFK Beograd u turski Gaziantep.

Emir Kujović koji je rođen u sjevernoj Crnoj Gori, tačnije u Bijelom Polju, nosi dres Kayseri spora. Kujović, iako rođen u ovoj zemlji i na prostorima bivše Jugoslavije, nosio je dres Švedske mlade reprezentacije .

- Po jedan fudbaler iz Slovenije i Kosova -

U Tuskoj Super Ligi, Sloveniju i Kosovo predstavlja po jedan igrač. Sašo Fornezzi je rođen u slovenskom Gradecu. Slovenski reprezentativac već drugu godinu igra u dresu Orduspora.
Debatik Curri, koji je rođen u Prištini na Kosovu, već tri godine igra za Genclerbirligi. Curri, iako rođen na Kosovu, izabrao je da nosi dres albanske reprezentacije.

Jedan od srbijansih fudbalera Duško Tošić koji igra za Genclerbirligi iz Ankare rekao je kako su ga saigrači Ermin Zec i Ante Kulušić prihvatili kada je stigao u Tursku.

„Ermin i Ante su već bili ovdje kad sam ja došao. Kad sam ja došao stvarno su me prihvatili najbolje što su mogli. Svaki dan se družimo i bukvalno slobodno vrijeme provodimo zajedno. Super se slažemo. Nema veze ko je odakle“, rekao je Tošić za agenciju Anadolija.

Ermin Zec je u izjavi za agenciju Anadolija naglasio je važnost druženja saigrača u timovima van matičnih zemalja.

„Profecionalno  se svi slažemo vrlo dobro. Tu nemamo nikakvih problema. Mislim da ih i u nsastavku sezone neće biti. Prije nego što su došli Tošić, Lekić i Petrović mi smo bili sa Kulušićem, sad otkad su i oni došli tako da smo nas petorica zajedno“, rekao je on.

(Vijesti.ba/AA)