Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 30.11.


03.08.2012. / 12:19h Ljepota i Zdravlje - U osam minuta doći do rješenja - zamislite radosnu situaciju

U osam minuta doći do rješenja - zamislite radosnu situaciju

U osam minuta doći do rješenja - zamislite radosnu situaciju
Popnite se "na oblak": U trenucima blokade zamislite radosnu situaciju i na taj način ćete se lakše vratiti poslu i mirnije riješiti problem.

Nobelovac Daniel Kahneman tvrdi da u danu doživimo 20.000 trenutaka. Svaki trenutak se sastoji od nekoliko sekundi u kojima mozak bilježi događaj. Hoće li dan biti uspješan ili ne, zavisi od toga kako mozak doživljava trenutke - pozitivno, negativno ili neutralno.
 
 - Kada se osjećate loše, zahvalite sebi i drugima na onom što imate jer to je prvi korak ka pozitivnijem stavu - napominje psiholog April Masini. Ona dodaje da na vrijeme treba uvježbati kako se odnositi prema problemu.
Psihijar Elizabet Vaterman zahvalnost naziva iscjeljujućim osjećanjem.
- U trenucima blokade provedite osam minuta "na oblaku". Zamislite sretnu situaciju i tako ćete se lakše vratiti poslu, mirnije sagledati problem i doći do rješenja.

PREVARITE MOZAK I NATJERAJTE GA DA MISLI POZITIVNO
Zapišite lijepe misli i pročitajte ih u trenucima blokade. Umjesto: "Ne mogu", "Ne vidim rješenje", "To je komplkovano", pozitivna osjećanja koje su pobudile lijepe misli mozak će pretvoriti u stavove "znam" i "ja to mogu".

ZA SVAKI LOŠ STAV PET POZITIVNIH
Ako vas ni pozitivne misli ne mogu da vas razvedre, probajte trik koji psiholozi nazivaju "pet pozitivnih za jedan negativan stav". Tako ćete lakše vagati šta je dobro i iz toga tražiti konačno riješenje.

UKROTITE LOŠE MISLI

Vedrina će učiniti da budete smireniji i zdraviji.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak