Sarajevo -3.3 °C Srijeda 25.11.


02.08.2012. / 01:11h BiH - Armija RBiH / vijesti.ba

Veterani Armije RBiH prijete "zakopanim oružjem"

Veterani Armije RBiH prijete "zakopanim oružjem"
Predstavnici Republike Srpske u Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH i članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS apelovali su na istražne organe u FBiH i na nivou BiH da pokrenu istragu povodom prijetnji ratom koje je uputio predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH Almir Tutić.

On je izjavio da su "borci zakopali ponešto od oružja i da su spremni da ga upotrijebe". Tutić je rekao da mu je žao što 1995. godine nisu sve završili i što su dozvolili da ih stranci spriječe u tim namjerama.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Staša Košarac kazao je za "Glas Srpske" da nadležne institucije moraju pokrenuti istragu.

- Pravosudne institucije na nivou BiH, iako u njihov rad ne vjerujem, trebalo bi da pokrenu istragu u vezi sa ovim ozbiljnim prijetnjama. Mora se otkriti i oružje i oni koji su ga zakopali. Imajući u vidu da dio bošnjačke političke javnosti daje snažnu podršku grupama koje stoje iza ovih prijetnji, čisto sumnjam da će iko za ovo odgovarati. Neki ljudi smatraju da rat još nije završen i to je ogromna opasnost - istakao je Košarac.

Član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Boro Rudić kaže da policija i tužilaštvo u ovom slučaju moraju hitno pokrenuti istragu.

- Ovaj slučaj se mora ispitati da bi bila odbačena svaka sumnja da bi takva prijetnja mogla da se i ostvari. Činjenica je da u FBiH vlada haos i veliko nezadovoljstvo, koje bi moglo da bude okidač. U RS nema ništa slično, a vjerovatno neke snage nastoje da alarmantno stanje iz FBiH prenesu u RS - kaže Rudić.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, na pitanje šta će biti preduzeto povodom Tutićevih prijetnji, rekao je da Tužilaštvo ne komentariše novinske članke.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić rekao je da nije siguran da će nešto biti preduzimano i zatražio pitanja u pisanoj formi, ali na njih nije odgovorio.

Portparol Federalne uprave policije Mersiha Novalić kaže da će FUP u saradnji sa kantonalnim policijama i Tužilaštvom BiH izvršiti potrebne provjere.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da policija i tužilaštvo moraju da reaguju, jer se radi o prijetnji i posjedovanju nelegalnog naoružanja koje je krivično djelo.

- Istu takvu prijetnju sam vidio i u izjavi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je reagujući na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da je RS država rekao da može doći do sukoba. Tako nešto ranije je redovno činio predsjednik SDA Sulejman Tihić. Sve je to jedna cjelina - kaže Ćeranić.

(Glas Srpske)