Sarajevo 1 °C Subota 28.11.


28.07.2012. / 18:19h BiH - Azra Bašić

Azra Bašić može biti isporučena u BiH

Azra Bašić može biti isporučena u BiH
LUISVIL- Sudija američkog Saveznog suda Robert Vijer rekao je danas da bi Azra Bašić (52), koja je optužena za ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima tokom rata u BiH, mogla biti isporučena u BiH.

Sudija je istakao da postojeći sporazumi omogućavaju da Bašićeva bude vraćena u Evropu.
 
U izjavama, koje je dostavilo Tužilaštvo, 26 svjedoka navodi činove torture u tri logora nedaleko od Dervente. Očevici su identifikovali Bašićevu kao pripadnicu hrvatskih snaga i navode da je ona ubila najmanje jednog zatvorenika a ostale mučila primoravajući ih da piju ljudsku krv i benzin, te da kleče na polomljenom staklu.
 
Vijer je dokaze opisao kao "veoma ubjedljive".
 
Konačnu odluku o tome da li će Bašićeva biti isporučena ima američki State department.
 
Advokat Bašićeve, Petrik Neš iz Leksingtona, najavio je da će možda od Šestog Okružnog žalbenog suda zatražiti reviziju slučaja i da očekuje da će vlasti odložiti ekstradiciju Bašićeve tokom tog procesa.
 
Sudija Vijer je pregledao nekoliko hiljada stranica dokumenata i zaključio da su zvaničnici BiH iznijeli dovoljno dokaza da se Bašićeva isporuči i suoči sa optužbama da je ubila jednu i mučila dvije osobe. Prema njegovim riječima, nema dovoljno dokaza da bi se opravdala ekstradicija prema optužbi za mučenje i treće osobe.
 
Bašićeva se borila protiv ekstradicije po više osnova, među kojima su i tvrdnje da su neki od svjedoka bili vojnici, a ne civili. Ona je, takođe navodila da je Tužilaštvo BiH predugo čekalo da bi iznijelo optužbe protiv nje.
 
Vijer je te argumente odbacio i istakao da su zvaničnici u BiH pripremljeni da Bašićevu izvedu pred sud.
 
Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine.
 
Ona se prvi put pojavila pred sudom u SAD 18. marta, kada je govorila o svom boravku u Kentakiju, navodeći da je oko dvije godine bila zaposlena u fabrici "Nestle".
 
Istragu protiv Bašićeve vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civila na području Dervente od aprila do jula 1992. godine. 

 

(Vijesti.ba/Srna)