Sarajevo 0 °C Nedjelja 29.11.


19.07.2012. / 17:30h SHOW - Turbo-folk muzika za idiote

Njemački časopis: Turbo-folk je muzika za idiote!

Njemački časopis: Turbo-folk je muzika za idiote!
Na društvenoj mreži Facebook ovih dana pojavila se fotografija iz jednog njemačkog časopisa koji pod naslovom "Muzika za idiote: Uspon i pad srpskog turbo-folka" objašnjava ovaj muzički fenomen.

Htjela, ne htjela, pjevačica Goga Sekulić, ponovo se našla u ulozi "glavne zvijezde" još jedne priče o novokomponovanoj narodnoj muzici.
 
Nijemci podsjećaju na početak 90-ih godina i vrijeme kada se na Balkanu turbo-folk izdvojio kao muzički pravac, upoređujući ga sa sličnom situacijom u Americi, kada su se odjednom sasvim obični ljudi oduševljavali country pjevačem Garthom Brooxom, a magazin "Times" objavljivao članke poput "Zar je country (selo) muzika osvojila gradove?". Magazin navodi da je to, svakako, bio uzbudljiv i zanimljiv trenutak, ali da se na sreću, već za nekoliko mjeseci situacija promijenila.
 
Međutim, u Srbiji se ovaj pravac dobro "primio", pa dvadeset godina kasnije i dalje živi, a turbo-folk muzika popularna je bezmalo kao i nesretnih devedesetih.
 
Tekst u njemačkom magazinu ilustrovan je fotografijom Ane Kraš ispod koje stoji potpis: "Trenutna turbo-folk zvijezda Goga Sekulić nastupa pred beogradskom grupom kriminalaca"!
 
Goga je bila i "glavni junak" CNN-ovog dokumentarca o porocima Balkana, i neizostavnom turbo-folku. Kroz dio emisije pjevačica je vodila američkog reportera kroz Beograd i pokazivala mu sve "grijehe" srpske prijestolnice. Spektakl se završio tako što je CNN pjesme, koje pjeva i Sekulićeva, ocijenio kao smeće.

(Vijesti.ba)