Sarajevo 1 °C Subota 28.11.


05.07.2012. / 18:45h Svijet - Latinka Perović / rtv

Nikolić je postao zarobljenik izbornih populističkih poruka i obećanja

Nikolić je postao zarobljenik izbornih populističkih poruka i obećanja
Beogradska istoričarka Latinka Perović ocijenila je u Zagrebu kako su protekli parlamentarni i predsjednički izbori u Srbiji, pokazali kako su se reformske snage potrošile, a nametnula se politika koja je unazadila zemlju.

'Srbija je na izborima stigla tamo gdje se odavno uputila', kazala je Perović u predavanju održanom u Zagrebu, dodajući da danas nije pravo pitanje želi li Srbija u Evropu nego zašto neće.

'Mogućnost reformskih promjena u Srbiji je iscrpljena', poručila je Perović.

Po njoj je Tadić izgubio izbore zato što je postao neuvjerljiv ne samo antievropskim nego i proevropskim biračima. Istoričarka ocjenjuje da o budućnosti bloka oko Tadićevog DS-a koji se stvarno, a ne samo deklarativno poput nove vlasti, zalaže za ulazak Srbije u EU zavisi i budućnost Srbije.

Reformskim snagama u Srbiji, koje su oslabile a koje se svode na neke nevladine organizacije i nekoliko stranaka, treba evropska pomoć, poručila je Perović i upozorila da postizborni dogovori vode stvaranju politički unisonog društva u kojem s političke scene nestaje blok oko DS-a i zemlja nakon toga kreće putem kojim je otišla Belorusija. U Srbiji vlada otpor modernoj državi i državi vladavine prava, jer je takva država smetnja ideologiji koja nakon izbora snaži u Srbiji.

"Nikolić, čija nekompetentnost nije bila nepoznata javnosti, danas je zarobljenik populističkih poruka i obećanja kojima je pobijedio na izborima, kao i zarobljenik svojih birača i još više ideologije svoje stranke, a što će na kraju prestavljati i glavnu poteškoću i prepreku u poduzimanju potrebnih reformi kako bi se popravilo teško ekonomsko i socijalno stanje u zemlji", smatra Perović. Zbog toga je procijenila da zemlja može krenuti putem daljnje radikalizacije, a zbog bitno različitih rezultata izbora po regijama od Vojvodine, preko središnje Srbije do Sandžaka i putem defragmentacije Srbije.

(Tportal)