Sarajevo -4 °C Četvrtak 26.11.


05.07.2012. / 19:54h Događaji / Promo - Čiko / vijesti.ba

Red Bull BC One All Star: Vidi šta Čiko radi, vidi kako Čiko leti!!!

Red Bull BC One All Star: Vidi šta Čiko radi, vidi kako Čiko leti!!!
Gost Sarajeva proteklog vikenda bio je jedan od najboljih svjetskih B-Boyeva (iliti breakdancera) – Cico (Čiko) iz Venecije, Italija.

Pravim imenom Mauro Peruzzi, aka Cico, a zovu ga još i nadimkom (ili, bolje rečeno, titulom) “Prince of Power”. Ovaj nadimak dolazi od njegove specijalnosti: “power moves” su najdinamičniji, “najgimnastičkiji” pokreti u breakdanceu. To vam je, recimo, ono kad se plesač na podu vrti kao helikopter koristeći samo ruke (ko je jednom gledao gimnastičko takmičenje u disciplini na parteru, sigurno se dobro sjeća kako to izgleda). Ili kad Cico napravi stoj na jednoj ruci i neobjašnjivom se lakoćom vrti ukrug. U tome je i svjetski rekorder: okrenuo se čovjek na jednoj ruci 27 puta. Za ne vjerovat’.

Cico je, inače, rođen 1984. godine, a B-Boyingom se bavi od svoje jedanaeste godine, tačnije od trenutka kada je kao klinac na ulici slučajno vidio breakdancera koji izvodi upravo “helikopter” i zabezeknuo se vidjevši čovjeka kako leti. Od tada je sva njegova energija usmjerena B-Boyingu i nastojanju da i on “leti”. U tom je nastojanju osvojio cijelu gomilu takmičenja, nagrada i titula. Učestvovao je dva puta i na najprestižnijem B-Boy takmičenju, Red Bull BC One, a 2009. godine je prvi put bio sudija na istom takmičenju. Član je crewa Spinkingz, kao i Red Bull BC One All Stars ekipe. Inače, inspiraciju za plesne pokrete nalazi u filmovima rađenim po strip superjunacima kao što su X-Men, Fantastic 4, Spiderman i Daredevil, ali i u sportovima kao što su Formula 1, Motocross i Freestyle ECC.

Eh, otkud Cico u Sarajevu? Jedan od razloga je da bude glavni član žirija na regionalnom Street Dance Challengeu 2012 ispred BBI centra u subotu, 30. juna, gdje je na oduševljenje svih prisutnih napravio kratki performans i pokazao zašto je jedan od najbojih B-Boyeva na svijetu. Naravno, imao je još razloga: sramota je takvome junaku povuć’ toliki put, a ubit’ samo jednu muhu. U prostorijama plesnog kluba Romantic u Holiday Innu napravio je workshop sa bh. breakdancerima iz Bihaća, Bijeljine, Sarajeva i Mostara. Mladi B-Boyevi iz BiH bili su toliko oduševljeni i zainteresovani da je workshop trajao dvostruko duže nego što je predviđeno. No, njemu nije bilo teško da ostane i radi sa mladim breakdancerima, pažljivo promatrajući svaki njihov pokret, pokazujući im nove pokrete i dajući korisne savjete.

I bio je jako zadovoljan onim što je vidio: “Vježbao sam s tim momcima i mislim da su spremni za velika takmičenja. Drugi veliki razlog zašto sam ovdje je Street Dance Challenge gdje možete vidjeti koliko daleko su B-Boyevi dogurali, kako se ponašaju na bini, a glavna namjera je da iduće godine pokušamo organizovati Red Bull BC One Cypher u Sarajevu.” Da, tako je: naredne godine najveće svjetsko B-Boy takmičenje dolazi i kod nas. “Cypher” je, inače, preliminarno državno takmičenje, nakon kojeg slijede regionalne kvalifikacije, a najbolji putuju na svjetsko finale gdje se bore za najprestižniju titulu u svijetu B-Boyinga: krunu kralja Red Bull BC One.

Cico se stigao i prošetati Sarajevom, razgledati grad, upoznavati se sa ljudima na ulici, u tramvaju, na pijaci, i usput izvesti poneku vratolomiju za oduševljene prolaznike. Kako je njegov boravak u Sarajevu izgledao, možete pogledati na ovom linku.

(vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak