Sarajevo 0 °C Nedjelja 29.11.


03.07.2012. / 16:24h Ljepota i Zdravlje - Ilustracija

U prosjeku 409 dana potrebno ženama da bi se osjećale poželjno nakon porođaja

U prosjeku 409 dana potrebno ženama da bi se osjećale poželjno nakon porođaja
U prosjeku, 409 dana je potrebno ženama da bi se poslije porođaja opet osjećale poželjno i vratile društvenim aktivnostima, pokazalo je istraživanje britanskog portala ''Mohomams'' sprovedeno na 1.000 žena.

Žene su priznale da im je, u prosjeku, trebalo pet mjeseci duže da vrate savršenu figuru nego što su očekivale, a samopouzdanje im je vratio odlazak na posao, piše ''Daily Mail''.
 
Iako slavne majke poput Victorije Beckham i Alessandre Ambrossio savršenu figuru vrate za mjesec dana nakon porođaja, "običnim" ženama potrebno je skoro godinu dana duže, otkriva najnovija studija. Da bi vratile figuru i seksualni nagon koji su imale prije trudnoće, ženama treba 409 dana.
 
Skoro 10 procenata žena tvrdi da im je trebalo više od dvije godine kako bi se opet osjećale poželjno, a 15 posto njih smatra kako nikad nisu vratile taj osjećaj, prenosi Tanjug. Razlog za to krije se u stalnom umoru i nakupljenim kilogramima, ali i u činjenicama da nemaju više vremena samo za sebe.
 
Polovina žena priznaje da čim su se vratile na posao i njihovo samopouzdanje se vratilo, a što su duže radile to su se osjećale poželjnije, potvrdila je studija.
 
- Trudnoća i dijete mijenjaju život iz temelja, a žene treba da znaju da upoređivanje sa drugim ženama nakon porođaja može izazvati suprotan učinak i odvesti u depresiju - naglasila je psiholog Elinor Wild.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak