Sarajevo 0 °C Petak 27.11.


08.06.2012. / 23:00h Intervjui - Tomislav Nikolić

Nemam namjeru da svojatam bilo čiji dio teritorije

Nemam namjeru da svojatam bilo čiji dio teritorije
BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će od EU-a tražiti jasne odgovore šta se zahtijeva od Srbije. On je ocijenio da je Srbija ispunila sve što je traženo za otpočinjanje pregovora s EU-om o članstvu već najesen.

 Nikolić je dodao da će 14. juna u Bruxellesu od evropskih zvaničnika tražiti jasan odgovor na pitanje da li postoje neki posebni uvjeti za Srbiju koji bi odgodili početak pregovora. 

"U Bruxellesu očekujem da saznam konačno ono što nikada niko u Srbiji nije čuo: da li EU insistira na tome da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije da bi nastavila put ka EU. Dobili smo status kandidata i očekujemo, s pravom, da najesen otpočnu i pregovori", rekao je Nikolić u intervjuu Tanjugu.
 
Kad je riječ o primjedbama koje se tiču obaveza zemalja kandidata iz evropske agende, Nikolić je rekao da je spreman da pomogne "svakoj vladi koja bude formirana" da se izbori sa nedostacima koje uočava i EU, a tiču se reforme pravosuđa, korupcije i kriminala.
 
"EU nas 'proziva' zbog 24 privatizacije, u kojima tvrde da je bilo kriminala. Također, javno nam prigovara da, zbog loših zakona o javnim nabavkama gubimo 500 do 600 miliona eura", nastavio je Nikolić i dodao da zaista želi da pomogne da se ta pitanja raščiste.
 
On ističe da prilikom prve zvanične posjete Bruxellesu očekuje otvoren razgovor s evropskim zvaničnicima.
 
"Pošto će od mene tražiti otvorene odgovore na mnoga pitanja, i ja očekujem otvorene odgovore na pitanja koja ću da pokrenem", kaže Nikolić, koji ističe da u Bruxelles ne ide da bi dobio "naloge i komande, ili packe", već da i sam traži nešto za Srbiju.
 
Na pitanje koje je Bruxelles već najavio, a tiče se njegovog odnosa prema Srebrenici, Nikolić kaže "da je tu stvar potpuno jasna":
 
"Moj odnos prema Srebrenici je potpuno jasan. To je mjesto na kome su pripadnici mog naroda počinili strašan zločin, i ja to nikada neću da opravdam. Ali neću ni da idem dalje od onoga što je o tom pitanju zaključila Narodna skupština Republike Srbije."
 
On je podsjetio da je parlament marta 2010. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici, kojom osuđuje "težak zločin" počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, te da se u tom dokumentu ne spominje genocid.
 
"Nacrt te rezolucije imao je u naslovu riječ 'genocid', koju je potom poslanička većina skinula, a pretpostavljam da je imala u vidu i pravne posljedice kvalifikacije tog zločina. Stoga ni ja neću dalje od toga da idem", objasnio je Nikolić.
 
"Ja sam, iz pijeteta prema žrtvama, jedini put tada govorio u Skupštini stojeći. A rekao sam da stojim zato što se gnušam takvog strašnog zločina. Kao čovjek nikada ne mogu da šutim ako je zločin počinjen i da ga ne osudim. Ja osuđujem sve zločine", rekao je Nikolić.
 
On je ukazao da je tada tražio da se donese rezolucija kojom bi se osudili svi zločini na prostorima bivše Jugoslavije, i posebno apostrofira zločin nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, što vladajuća koalicija nije prihvatila.
 
"Tako da je moj odnos prema Srebrenici potpuno jasan", rekao je on Tanjugu, istakavši da poštuje skupštinsku rezoluciju i da bi, ukoliko neki novi saziv donese neku drugu, to također poštovao.
 
Nikolić se osvrnuo i na svoju izjavu o Vukovaru koja je izazvala brojna reagiranja, uključujući i ono predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, rekavši da su njegove riječi o tome istrgnute iz konteksta i da je taj nesporazum u velikoj mjeri otklonjen u razgovoru sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu.
 
On je podsjetio da je u svojim kampanjama govorio da su Knin i Vukovar bili srpski gradovi po strukturi stanovništva, a ne u nekom drugom kontekstu, i naglasio da je još prije šest ili više godina rekao da "Hrvatsku priznajemo u granicama u kojima je članica UN-a".
 
"Dakle, Vukovar je na teritoriji Hrvatske. Ako bi u njemu bila većina građana srpske nacionalnosti, pa šta? Imamo mnogo gradova u Vojvodini u kojima su u većini građani druge nacionalnosti, pa sve to može lijepo da funkcionira. Dakle, nemam namjeru da svojatam bilo čiji dio teritorije, bilo koji narod", podvukao je predsjednik Srbije.
 
Nikolić je poručio da želi osigurati da svako u Srbiji i regionu ima jednaka prava i šanse, uz ocjenu da niz kritika koje "mediji i pojedinci pokušavaju da mu 'natovare' na početku predsjedničkog mandata, ne mogu da ga zaustave u toj namjeri".
 
"Zaista želim da Srbija bude demokratska zemlja. Mnogi su morali da glume svoj demokratski potencijal, pošto ga u sebi nemaju, a ja sam ponekad morao da se ponašam kao nedemokrat. Ali sad sam na funkciji koja zahtijeva veliku brigu i pažnju", napomenuo je Nikolić.
 
Svojim ponašanjem u prvih 15 dana mandata, smatra Nikolić, pokazao je da ne želi nesporazume i sukobe s bilo kim u Srbiji, ali ni u regionu:
 
"Mi smo upućeni jedni na druge", kazao je Nikolić, i dodao da region, zbog bolje saradnje i razvoja država, ne bi smio da se vraća u prošlost.
 
Prema njegovim riječima, dosadašnja regionalna saradnja odvijala se uglavnom na nivou odnosa "dosadašnjeg predsjednika Srbije i predsjednika drugih država" i na osnovu toga je ocjenjivana dobrom.
 
"Ali izuzev tih prijateljskih susreta pred kamerama, šta smo mi to u ekonomskoj saradnji ili u privrednoj saradnji dobili i gdje se to vidi ta regionalna saradnja?", upitao je Nikolić, koji smatra da lideri treba da rade na tome da sarađuju narodi, a ne oni lično.
 
On je dodao da je siguran da će, posle malog "postizbornog zastoja", imati kontakte kakve je dosadašnji predsjednik imao i s predsjednikom Hrvatske i „s članom Predsjedništva BiH iz drugog entiteta“.
 
"Prihvatit ću svaki poziv da otputujem u bilo koju državu u zvaničnu posjetu. Uputili smo pozive svim predsjednicima država da dođu 11. juna u Beograd na moju inauguraciju. Doći će većina. Josipović, izgleda, ima preuzete obaveze od ranije, ali održavamo kontakt s Hrvatskom", rekao je Nikolić.

 

(Vijesti.ba)