Sarajevo 2 °C Utorak 01.12.


17.05.2012. / 23:48h BiH - Enver Agić (SDA) i Bahrudin Šarić (SDP) u hrabrom i otvorenom razgovoru za magazin Crta

Članovi Nadzornog odbora progovorili o lošem vođenju i kriminalu u EPBiH

Članovi Nadzornog odbora progovorili o lošem vođenju i kriminalu u EPBiH
SARAJEVO - Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH konačno je progovorio o lošem vođenju, sada se već može reći, jedne od najprofitabilnijih državnih kompanija. Najoštriji je bio član NO iz reda SDP-a, Bahrudin Šarić koji je u emisiji “Crta” BHT-a emitirane 15. maja potvrdio sve ono što je TV1 i već mjesecima i objavljivala. Gubitak u poslovanju, pad proizvodnje električne energije I tako redom.

ENVER AGIĆ: "Ja odgovorno tvrdim ako poslovanje bude negativno ja ću podnijeti ostavku na kraju godine, tražit ću to i od kolega iz NO, ali i od uprave."

A uprava upravo radi da se Envera Agića, predsjednika NO Elektroprivrede i njegovog kolege Bahrudina Šarića, što prije riješi. Posebno se to odnosi na ovog drugog, koji je kao i Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede, član SDP-a.

Agić je u emisiji Crta iznio niz podataka, koje je TV1 prva objavila, a to je, između ostalog pad proizvodnje.

ENVER AGIĆ: "Prvi kvartal imamo negdje oko 17% manju proizvodnju, tako da i obzirom na elementarnu nepogodu 10-tak dana da kažemo to je nekako i opravdano, ali zatečenost problemima dovela je do pada proizvodnje od 17%."

TV1 se u prilogu izvinila svojim gledateljima zbog informacije da je Elektroprivreda zabilježila gubitak od 37 miliona maraka u prvom tromjesečju. Tačan podatak glasi 37,5 miliona maraka.

Među ove probleme ubraja se i nekvalitetan ugalj koji je uprava Elektroprivrede nabavljala, te tako svjesno uništavala termoelektrane. Samo ona u Tuzli stala je 19 puta, a direktor Fadil Nadarević je smijenjen. Ne zbog toga što je loš menadžer, nego ...

BAHRUDIN ŠARIĆ: "Jednostavno je odbio, nije želio taj ugalj, pravi štetu Elektroprivredi ... jedan od razloga je i što nije poslušao direktora za proizvodnju Senada Sarajlića, sigurno je i to jedan razlog.

Loše upravljanje kompanijom pokazano je i u slučajevima zaliha TE. Kada ne rade Hidroelektrane, proizvodnja iz termokapaciteta je bila naša šansa. Upravo kada smo imali priliku zaraditi, zabilježili smo pad proizvodnje.

ŠARIĆ: "Nije postignuta zato što praktično ti objekti nisu pripremljeni za prvi kvartal i nije bilo dovoljno uglja na depoima."

Kakva uprava takvi im i direktori, tačnije kako se bira direktor Elektroprivrede, tako se biraju i direktori Termoelektrana i rudnika.

ŠARIĆ: "Danas se postavljaju ljudi poslušni, ne mora biti ni podoban, ne mora biti ni stranački, nego poslušan. Dovodimo se u situaciju oni menadžeri sposobni koji ostvaruju dobit smjenjuju se."

Odmah nakon gostovanja  u emisiji “Crta”, vrh Elektroprivrede, tačnije direktor Grabovica, vuče prvi potez i pokušava ušutkati govornike.

Upravo danas šalje upozorenje Šariću i Agiću, da krše kodekse. Koliko se Grabovici žurilo da ih se što prije ušutka najbolje pokazuje činjenica da pismo nije poslao poštom, već po svom vozaču direktno za Tuzlu.

Agić i Šarić odbili su da prime ovo pismo, te poslali poruku Grabovici da im ga dostavi redovnim putem, poštom.

 

(Vijesti.ba/TV1)