Sarajevo -3.8 °C Nedjelja 29.11.


17.05.2012. / 18:52h BiH - BHRT / vijesti.ba

Akumulirani gubitak BHRT-a 21,7 miliona KM

Akumulirani gubitak BHRT-a 21,7 miliona KM
BHRT je prošle godine imala akumulirani gubitak u iznosu od 21,7 miliona maraka, zbog čega tom javnom servisu prijeti finansijski kolaps. Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu biće razmatran na idućoj sjednici Parlamenta BiH zakazanoj za 24. maj.

- BHRT je u 2011. godini ostvarila ukupne prihode od 42,1 milion, a rashode od 41,8 miliona, tako da je ostvarila dobit od 315.400 maraka. Prihodi su manji za četiri odsto od planiranih, odnosno za sedam procenata u poređenju sa 2010. godinom - navodi se u izvještaju.

Naglašeno je da je, i pored činjenice da je izbjegnut negativan bilans poslovanja u prošloj godini, ostalo nepovoljno stanje kada je riječ o obavezama i potraživanjima.

- Suštinski se stanje nije promijenilo u odnosu na 2010. godinu, pa je i dalje izražena nelikvidnost BHRT-a - navodi se u izvještaju.

Navedeno je da je ta medijska kuća zabilježila pad naplate prihoda od RTV takse i od reklama, te da još nije uspjela da naplati potraživanja od RTV FBiH.

- Podbačaj se desio na svim značajnim nosiocima prihoda, a to se, prije svega, odnosi na prihode od RTV takse koja je najznačajnija u ukupnoj strukturi prihoda BHRT-a - piše u izvještaju.

Prema podacima iz izvještaja potraživanja iznose 16,3 miliona maraka bruto, od čega se na sumnjiva i sporna potraživanja ispravljena na teret rashoda odnosi više od devet miliona maraka.

- Od toga se na FTV odnosi 8,5 miliona, a na potraživanja za redovnu RTV taksu 1,7 miliona maraka - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je akumulirani dug prema državi, radnicima, domaćim i inostranim bankama i dobavljačima lani iznosio 21,5 miliona.

Prema navodima u izvještaju, programski troškovi BHRT-a iznosili su 923.000 maraka, dok su u istom periodu 2010. premašili 7,4 miliona KM.

- Razlog za smanjenje ovih troškova je smanjena nabavka gotovih proizvoda od spoljnih produkcija. Nije bilo ni većih sportskih događaja - navodi se u izvještaju.

BHT 1 je, prema podacima iz izvještaja o radu i poslovanju BHRT-a, krajem prošle godine u stalnom radnom odnosu imala 133 radnika.

Od ukupnog broja zaposlenih 56,3 odsto su Bošnjaci, 14,2 odsto Hrvati, 18 odsto Srbi, dok je 11,2 odsto iz reda ostalih. Za njihove plate lani je potrošeno 18,9 miliona KM.

(Vijesti.ba/Glas Srpske)