Sarajevo 0 °C Nedjelja 29.11.


28.04.2012. / 00:43h BiH - Grabovica se ZNAČI ne odvaja od poslovog ortaka Fazlića

Damir Fazlić bezbrižno šetka Sarajevom u društvu zaštitnika iz SDP-a!

Damir Fazlić bezbrižno šetka Sarajevom u društvu zaštitnika iz SDP-a!
SARAJEVO - Bjegunac od pravosudnih institucija, švercer bosanske struje, Damir Fazlić, vratio se na mjesto zločina: u petak, 27. aprila, skoro cijeli dan se šetkao Sarajevom u društvu svojih političkih sponzora iz SDP-a, a u kasnim noćnim satima viđen je u sarajevskoj kafani "Bagdad" u društvu direktora EPBiH, Elvedina Grabovice, koji je Fazlića instalirao na poziciju nezamjenjivog strateškog partnera u preprodaji bosanske struje.

Podsjećamo, još 2002. godine Fabrika duhana Sarajevo podigla je  tužbu protiv Fazlića, odnosno njegove firme CIMC (Capital Investment Menagement Corporation) Virginia - USA koja je po nalogu tadašnje vlasti Alijanse predvođene SDP-om bila zadužena za prodaju državnog udjela (oko 40 posto) u FDS-u. Za svoj šestomjesečni angažman u FDS-u, Fazlić je unaprijed naplatio basnoslovan honorar u iznosu 250 hiljada američkih dolara, no zauzvrat nije uradio ništa: pokupio je novac i uskoro pobjegao iz Sarajeva ostavivši iza sebe brojne neplaćene račune i nezavršene poslove. Neko vrijeme skrivao se u Crnoj Gori, a potom u Srbiji, gdje se povezao sa poznatim ratnim profiterom Vojinom Lazarevićem i njegovom firmom "Rudnap".

Fazlić je ponovo "vaskrsnuo" u Sarajevu prije godinu dana kada je vlast u Federaciji BiH preuzela platformaška koalicija na čelu sa SDP-om. Zahvaljujući političkoj podršci SDP-a, Fazlić se u Elektroprivredi BiH nametnuo kao glavni poslovni stateg i nezaobilazan posrednik u preprodaji svih viškova električne energije Elektroprivrede BiH. Pored ostalog Fazliću je povjeren i unosnio posao "izvoza" struje iz Sarajeva u Mostar na čemu je  za nekoliko sati (ne)rada zgrnuo nekoliko miliona eura.

Tužba FDS-a protiv Fazlića još se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, ali bez ikakvih rezultata budući da nadležni organi već godinama "bezuspješno tragaju" za njegovim prebivalištem.

Za to vrijeme, Fazlić se  bezbrižno šetka Sarajevom u društvu svojih političkih pokrovitelja i zaštitnika iz vrha SDP-a!

(Vijesti,ba)