Sarajevo -3.8 °C Četvrtak 26.11.


27.03.2012. / 21:09h BiH - Gordan Maras / ps

BiH je za Hrvatsku četvrti po važnosti privredni partner

BiH je za Hrvatsku četvrti po važnosti privredni partner
MOSTAR - Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, donijet će ipak i neke beneficije Bosni i Hercegovini. Kako Hrvatska pristupanjem tržištu EU prestaje biti dio tržišta CEFTA, mnoge kompanije iz Hrvatske, kako bi bile konkurentne na tržištu jugoistočne Evrope, planiraju preseliti svoje pogone u najbliže susjedstvo - u BiH - izjavio je ovih dana hrvatski ambasador u BiH Tonči Staničić.

Otuda vjerovatno za građane BiH, i optimistična očekivanja ministra poduzetništva i obrta Hrvatske Gordana Marasa izrečena na današnjoj svečanosti otvaranja sajma u Mostaru.

"BiH je za Hrvatsku četvrti po važnosti privredni partner; to je za nas drugo izvozno, a osmo uvozno tržište i značajan ulagač u Hrvatsku. Želimo da ti odnosi u budućnosti budu još kvalitetniji i smatramo da su upravo ovakvi sajmovi dobro mjesto za produbljivanje privrednih odnosa. Perspektive su mnoge, od saobraćaja, energetike, telekomunikacija, do građevine. Uvijek je lakše sarađivati sa tržištem na kome ne postoje jezične barijere i zato mislim da se privredna saradnja treba razvijati još uspješnije nakon što Hrvatska postane članicom EU", kazao je Maras.

(Vijesti.ba)