Sarajevo 2.2 °C Utorak 01.12.


20.03.2012. / 20:34h Svijet - Benjamin Netanyahu i Barack Obama

"The New York Times": Izrael bi u rat s Iranom uvukao i SAD

"The New York Times": Izrael bi u rat s Iranom uvukao i SAD
Napad Izraela na Iran izazvao bi širi regionalni rat u koji bi bile uvučene i Sjedinjene Američke Države, piše u najnovijem broju "The New York Times".Njujorški dnevnik se poziva na tajni vojni izvještaj u kome je napravljena simulacija prve dvije nedelje rata u slučaju da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja.

Prema tom scenariju, Iranci bi nakon napada, gađali jedan od američkih vojnih brodova u Persijskom zalivu, što bi moglo da dovede do smrti oko 200 američkih vojnika, prenosi Tanjug.

Na taj način bi i SAD bile uvučene u rat, jer bi uslijedila odmazda napadom na nuklearna postrojenja Irana.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei upozorio je danas da će njegova zemlja uzvratiti na svaki napad Izraela ili SAD.

"Rekli smo da nemamo nuklearno oružje i da ga ne pravimo. Ako ipak dođe do neprijateljskog napada, bilo Amerike ili cionističkog režima, napašćemo na isti način", poručio je ajatolah u govoru povodom iranske Nove godine.

U govoru koji je uživo emitovan na državnoj televiziji, a koji je Hamnei održao u gradu Mašhad na zapadu zemlje, rečeno je da Iran ima "božansko pravo" da odgovori ako bude napadnut.

"U Kur'anu se kaže da će neprijatelj sigurno biti poražen ukoliko vas napadne prvi. To je Božiji zakon. Mi ne razmišljamo o napadima već smo posvećeni postojanju i identitetu Irana", dodao je ajatolah.

Zapadne zemlje strahuju da iranski nuklearni program ima za cilj stvaranje nuklearnog oružja, dok Teheran tvrdi da program ima isključivo mirnodopsku namjenu.

(Vijesti.ba)