Sarajevo 0 °C Petak 27.11.


17.03.2012. / 18:14h Svijet - Protesti u Maroku / AFP

Marokanke traže reforme poslije samoubistva žrtve silovanja

Marokanke traže reforme poslije samoubistva žrtve silovanja
Oko 200 Marokanki protestovalo je danas ispred zgrade parlamenta, zahtjevajući reformu krivičnog zakona, poslije samoubistva djevojke koja je bila primorana da se uda za čovjeka koji ju je silovao.

One su nosile transparente na kojima je pisalo "mučenica Amina", "zakon me je ubio" i "svi smo mi Amine" i tražile reformu krivičnog zakona koji silovatelju omogućava da ne ode u zatvor ako se oženi žrtvom uz pristanak njenih roditelja, navodi AFP.

Samoubistvo Amine al-Filali (16), koja je popila smrtonosnu količinu otrova za pacove, prošle subote je šokiralo Marokance i pokrenulo zahtjeve za reformu zakona kojim se navodno brane porodične vrijednosti.

Porodice žrtava silovanja koje su maloljetne pristaju na takve brakove zato što se smatra da je porodica silovane žene time obeščašćena.

Aminin otac Lahcen al-Filali je na prethodnom protestu u četvrtak, rekao da je bio protiv kćerkinog braka sa silovateljem, ali da je njegova supruga insistirala na tome.

Marokanska vlada je obećala da će preispitati zakon, dok je policija privela i ispitala, a zatim i oslobodila, silovatelja poslije Amininog samoubistva, javlja Tanjug.

Prema marokanskom zakonu, za silovanje je predviđena kazna od pet do 10 godina zatvora - odnosno od 10 do 20 ako je žrtva maloljetna.

Silovatelj, međutim, ne može biti krivično gonjen ako se oženi žrtvom, osim ukoliko ona ne uspije da dobije razvod.

U četvrtak je oko 300 demonstranata održalo protest ispred zgrade suda koji je odobrio sklapanje braka između Amine i muškarca koji ju je silovao.

 

(Vijesti.ba)