Sarajevo -1 °C Utorak 01.12.


20.02.2012. / 08:49h Svijet - Marokanci na ulicama jučer / AP

Marokanci obilježili godišnjicu reformskog pokreta

Marokanci obilježili godišnjicu reformskog pokreta
RABAT - Stotine Marokanaca obilježilo je juče prvu godišnjicu reformskog pokreta, nastalog u okviru "arapskog proljeća", usred poziva da se u kraljevinu na sjeverozapadu Afrike uvedu demokratske promjene.

Prema izvještajima novinara, povodom godinu dana od osnivanja "Pokreta 20. februar" na ulice Rabata izašlo je oko 1.000 ljudi, dok se u drugom gradu po veličini Kazablanki okupilo oko 2.000 ljudi.
 
Zvaničnici, međutim, tvrde da se u cijeloj zemlji tim povodom okupilo oko 1.000 demonstranata. Istovremeno, u Rabatu je, u blizini zgrade parlamenta, održan kontramiting čiji su učesnici nosili slike kralja Mohameda VI.
 
Dok su u masovnim protestima u Tunisu i Egiptu prošle godine svrgnuti dugogodišnji vladari, marokanski kralj spriječio je širenje protesta u svojoj zemlji, ponudivši ustavnu reformu kojom su ograničena njegova skoro apsolutna ovlaštenja.

Pokret za reforme u Maroku izgubio je veliki dio podrške u decembru kada su se iz njega povukli umjereni islamisti Partije pravde i razvoja, koja je osvojila većinu poslaničkih mjesta na izborima u novembru.

Pokret, koji čine radnici i studenti, traži da se suzbije korupcija i uspostavi monarhija slična onoj u Španiji.

 

(Vijesti.ba)