Sarajevo -3.8 °C Srijeda 25.11.


18.02.2012. / 17:48h Zanimljivosti - Banane / vijesti.ba

Način na koji konzumirate namirnice može uticati na vaše zdravlje

Način na koji konzumirate namirnice može uticati na vaše zdravlje
Priprema namirnica može biti ključna za iskorištavanje onog najboljeg što svaka od njih sadrži poput vitamina ili minerala.

Vrsta hrane na vašem tanjiru nije jedino o čemu trebate razmišljati kada je u pitanju zdrava ishrana. Način na koji pripremate namirnice ili u kojem obliku ih konzumirate uvelike može uticati na vaše zdravlje, piše Tportal.

Britanski su naučnici tako utvrdili kako je krompir najbolje jesti hladan. Naime, kada se krompir skuha, stanice škroba nabubre i počnu se raspadati, zbog čega se lakše probavlja. Nakon što se ohladi dio škroba poprima čvršću formu koji je teže probaviti, ali on poput vlakna završava u debelom crijevu te poboljšava regulaciju crijeva, tvrde u studiji istraživanja provodenog na Univerzitetu Oxford.

Ono što je definitivno sigurno je da krompir kuhan u ljusci zadržava puno više vitamina nego kad ga kuhate oguljenog.

Ialijanski su naučnici otkrili kako je najbolji način pripreme mrkve kuhanje u vodi. Prema njima upravo takvom pripremom, za razliku od sirove mrkve ili one kuhane na pari, zadržava najviše karotenoida, antioksidansa koji tijelo koristi kako bi stvaralo vitamin A, neophodan za rast, reprodukciju i imunitet.

(vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak