Sarajevo -4 °C Četvrtak 26.11.


14.02.2012. / 17:27h BiH - Doboj: Sedmorica optuženih za ratne zločine nedostupna tužilaštvu

Doboj: Sedmorica optuženih za ratne zločine nedostupna tužilaštvu

Doboj: Sedmorica optuženih za ratne zločine nedostupna tužilaštvu
DOBOJ - Unatoč potvrđenim optužnicama za ratne zločine počinjene na području Bosanske Posavine, sedmorica optuženih nisu dostupna organima gonjenja, potvrdili su u Okružnom tužilaštvu u Doboju.

“Optuženi Mirko Kovačević i Luka Jozić nisu dostupni domaćim organima pravosuđa, s obzirom da imaju hrvatsko državljanstvo i nalaze se u Republici Hrvatskoj”, kazala je Slobodanka Lukić, glasnogovornica Okružnog tužilaštva u Doboju.

Lukić je ranije potvrdila da nisu dostupni ni optuženi Ante Štuc iz Osijeka, te Miroslav Kopljar, Marko Miloš, Nijaz Čaušević i Dalibor Slabić iz Slavonskog Broda. Optuženi se nalaze na području Republike Hrvatske, države koja ne izručuje vlastite državljane.

Procesuiranje ovih optuženih ne može početi jer, prema važećem zakonodavstvu u BiH, nema suđenja u odsustvu.

“Tužilaštvo je, u slučajevima gdje su optuženi nedostupni organima gonjenja, zatražilo od Suda donošenje naredbe za raspisivanje potjernice, te ukoliko bi neko od optuženih za kojima je raspisana potjernica prešao granicu BiH, trebao bi biti lišen slobode i priveden sudu koji je raspisao potjernicu”, dodao je Lukić.

Prema optužnici, Mirko Kovačević je u septembru 1992. godine u Bosanskom Brodu, uz prijetnju oružjem i upotrebu sile, dva puta silovao žensku osobu koja prije toga nije imala spolni odnos.

Luki Joziću se optužnicom stavlja na teret da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na području Bosanskog Broda fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile srpske nacionalnosti, doprinoseći time i smrti zarobljenika, te silovao i zlostavljao zatvorene žene.

Ante Štuc je optužen da je od maja do jula 1992. godine na području Bosanskog Broda zlostavljao zarobljene civile, nečovječno postupao prema njima nanoseći im velike tjelesne i duševne boli i patnje te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Okružno tužilaštvo u Doboju tereti Miroslava Kopljara da je, kao pripadnik Vojne policije HVO-a Bosanski Brod, sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u nezakonitim pretresima i hapšenju, oduzimanju imovine, te fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, Marko Miloš je, kao pripadnik Vojne policije 108. slavonskobrodske brigade Hrvatske vojske, učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenika u zgradi osnovne škole u Odžaku, gdje se nalazio logor za civile.

Okružno tužilaštvo tereti Nijaza Čauševića da je, kao pripadnik Interventne satnije u sastavu 101. brigade HVO-a za Bosanski Brod, u selu Sijekovac učestvovao u nezakonitom pretresanju kuća, prisvajanju tuđe imovine, nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, prenosi BIRN Justice Report.

Dalibor Slabić je optužen da je u Bosanskom Brodu učestvovao u pojedinačnom i kolektivnom mučenju i zlostavljanju civila, te silovanju žena.

 

(Vijesti.ba/Fena)