8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

19.09.2022 / 19:26 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Ne postoji šansa da pustim Kosovo u Ujedinjene nacije

Vučić: Ne postoji šansa da pustim Kosovo u Ujedinjene nacije
Foto: Pink.rs
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku povodom 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Najavljeno je da će se Vučić obratiti na Generalnoj skupštini UN-a u srijedu.

Upitan o novom sporazumu Beograda i Prištine o kojem je pisao Vučić je rekao da kada je Lajčak bio tu nije želio da primi papir, koji je pročitao, ali da je jasno da objavljivanje papira nije došlo sa srpske strane.

- Da kažemo o čemu se radi, kada je Lajček bio kod mene, dali su mi papir od strane zapada o pregovorima Beograda i Prištine koji sam ja odbio da primim, jer sam pročitao. Ja nisam mogao da zapamtim četiri stranice, ali to nije došlo od srpske strane, neko je koristio njihove medije, ali da li je sve tačno ili nije ne znam.

Oni su potvrdili sve oko nove arhitekture. Slušao sam neke ideje i politički sam veteran, zato nisam ni uzeo taj papir i neću ga uzeti jer me glava boli. Ne postoji šansa da Kosovo pustimo u Ujedinjene nacije. Stvari su prilično jasne, kažu kako je Putin postavio zid ili si sa jedne, ili druge strane, ali mi nismo ni pored zida i zato trpimo pritiske.

Nismo se rodili na nekom mirnijem mjestu, već na raskršću. Veliki su albanski lobisti, ali je naša pozicija jako teška. Po pitanju Kosova protiv nas su moćne zemlje kvinte. Ja ne znam šta da radimo, dajte mi neki prijedlog ako imate. Nama je potreban racionalan stav, borbenost i duh. Znamo koliko smo mali, ali ne možemo da prihvatimo nešto što nam neko nameće - istakao je Vučić.

Govorio je i o krizi u svijetu, navodeći kako čeka da mu jave da li će Srbiji pustiti struju ili neće, ali da je važna stvar da su snabdjeli sve građane te zemlje.

- Sve govori o nestašici hrane. Nudili su nam 600 miliona samo da kupe našu hranu, ali mi to ne možemo da isporučimo. To govori koliko je teško - dodao je Vučić.

On je rekao da je u Njujorku cijeli svijet, 150 kraljeva, predsjednika država i predsjednika vlada. Najavljeno je da će se u srijedu obratiti Volodimir Zelenski (Zelensky) oko 18 sati, a da će nakon njega govoriti Vučić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo