9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

22.06.2022 / 12:32 Svijet - The Guardian

Raste broj žrtava: Snažan zemljotres u Afganistanu odnio 920 života

Raste broj žrtava: Snažan zemljotres u Afganistanu odnio 920 života
Foto: Agencije

Raste broj stradalih u snažnom zemljotresu jačine 6,1 stepeni po Richteru koji je danas pogodio Afganistan, tako da je, prema posljednjim informacijama, poginulo 920 ljudi, a očekuje se da će broj poginulih i dalje rasti.

Potres je u ranim jutarnjim satima pogodio gusto naseljene dijelove

 

Zemljotres je pogodio područje oko 44 km od grada Kosta na jugoistoku Afganistana, a epicentar je bio na dubini od 51 km, prema USGS-u.

 

Kako mediji objavljuju, zemljotres se osjetio i u Indiji, a ećina potvrđenih smrtnih slučajeva zabilježena je u pokrajini Paktika, rekao je Mohamad Nasim Hakani, čelnik uprave talibanske vlade za upravljanje katastrofama.

Smrtni slučajevi također su prijavljeni u istočnim pokrajinama Nangarharu i Kostu, dodao je.

 

Prema riječima zamjenika ministra za upravljanje katastrofama, Mawlawija Sharafuddina Muslima, broj žrtava će vjerovatno nastaviti rasti.

Ranije je Abdul Wahid Rayan, generalni direktor novinske agencije Bakthar, rekao da su područja pogođena zemljotresom u planinskim regijama, što znači da su angažovani helikopteri za spašavanje preživjelih. Međutim, dodao je da zemlja nema dovoljno helikoptera za takvu operaciju.

Bilal Karimi, zamjenik glasnogovornika talibanske vlade, napisao je na Twitteru: “Pozivamo sve humanitarne agencije da odmah pošalju timove u to područje kako bi spriječili daljnju katastrofu.”

Fotografije koje su objavili lokalni mediji prikazuju također i ogromne materijalne štete koje su pričinjene na kućama i obližnjim objektima, piše The Guardian.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo