Sarajevo 0 °C Utorak 01.12.


28.10.2011. / 12:00h Komentari - Šejla Jugo Turković

Hoće li biti uhapšena Šejla Jugo Turković?!

Hoće li biti uhapšena Šejla Jugo Turković?!
Šejla Jugo-Turković, opskurna novinarka Avazovog tabloida Express i Televizije Alfa, nije bila ni očajna kućanica, ni neupućena supruga Zijada Zike Turkovića (kako bi se to dalo zaključiti iz nekih novinskih tekstova), nego njegova najpovjerljivija suradnica u brojnim kriminalnim poslovima i mafijaška glasnogovornica!

Nakon šokantnog iskaza Isljama Kalendera, najvažnijeg svjedoka pokajnika na suđenju Turkovićevoj zločinačkoj organizaciji, u kojem je detaljno opisao Šejlinu poziciju u muževoj kriminalnoj hijerarhiji, naprosto je nevjerojatno da je „ucviljena supruga“ i dalje na slobodi, i da još uvijek, bez ikakvih posljedica, vodi medijski rat protiv tužitelja Tužiteljstva BiH, policajaca, novinara.

Podsjetimo da je Isljam Kalender, kojem su supružnici Turković bili vjenčani kumovi, tijekom višednevnog svjedočenja na Sudu BiH otkrio kako je Šejla Jugo imala aktivnu ulogu i bila itekako upućena u sve kriminalne aktivnosti svoga muža; od krijumčarenja ogromnih količina droge, pranja novca, pljačke na Sarajevskom aerodromu, do brutalnih egzekucija njegovih konkurenata.

Pored toga, bivši Turkovićev pratilac i odani vojnik  Kalender potvrdio je i da je Šejla Jugo-Turković (a što je godinama javna tajna), koristila svoj novinarski angažman u tabloidu Express kako bi vršila pritisak na policiju i pravosuđe, a sve u cilju skretanja istraga u krivom smjeru, za što postoji sijaset pisanih dokaza. Dovoljno se, naime, samo prisjetiti tekstova koje je „novinarka“ Šejla Jugo pisala poslije hapšenja njezinog tadašnjeg mladića Emira Hadžića (optuženog za ubojstvo Blaška Knezovića u Mostaru), „potresnih priča“ o progonu supruge Suada Glavinića koju su, navodno, maltretirali inspektori SIPA-e, nakon što je taj član Turkovićeve zločinačke organizacije osumnjičen za pljačku na Aerodromu Sarajevo, pa sve do serije tekstova u kojima je za tu pljačku izravno okrivila Darka Eleza.

Prisjetimo se i kako su zbog Elezovih prijetnji (o kriminalcu Darku Elezu su pisali brojni novinari, ali je znakovito da je prijetio samo Šejli Jugo-Turković) sarajevski policajci čuvali obiteljsku kuću Turkovića u naselju Grbavica. Sada se, međutim, ispostavilo da su, dok im je kuću osiguravala policijska patrola, supružnici Turković u toplini obiteljskog doma miješali heroin i brojali pare zarađene na preprodaji droge?!

Mafijaška glasnogovornica nije posustala ni poslije hapšenja supruga, kada je u nekoliko medijskih kuća, spremnih na objavu njezinih monstruoznih konstrukcija i izmišljotina, između ostalog, tvrdila da je Mithat Mekić pobjegao iz BiH i da je negdje na moru. Ubijeni Mekić je, zajedno sa nevjenčanom suprugom Lucijom Salas Kortez, tada već bio ukopan u tajnoj grobnici na padinama Bjelašnice, što je Šejla Jugo, zasigurno, znala. Potom je javno optužila svog dugogodišnjeg poslodavca Fahrudina Radončića, izjavljujući da je bila prisutna kada je, zajedno s Naserom Kelmendijem, dogovarao likvidaciju Ramiza Delalića Ćele, sa kojim je nekoć, također, bila vrlo prisna.

Kako Šejla Jugo Turković, istodobno, nije objasnila zašto o planiranom ubojstvu Ćele Delalića nije obavijestila policiju, te zašto je navodne nalogodavce četiri godine krila (niti su je suosjećajni novinari to pitali), ako je njezino svjedočenje istinito, onda je i sama bila saučesnica u zločinu. No, i bez istrage o ubojstvu Ramiza Delalića, Tužiteljstvo BiH ima i više nego dovoljno dokaza da se Šejla Jugo-Turković, kao aktivna pripadnica zločinačke organizacije Zijada Turkovića, smjesti tamo gdje joj je odavno mjesto - iza rešetaka.


Piše: Suzana Mijatović (Slobodna Bosna)

Podijeli ovaj članak