10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

12.05.2022 / 19:25 Politika - New York

Kineski i ruski ambasadori ugostili Tegeltiju

Iako se nije obraćao na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju danas su u New Yorku ugostili ambasador Zhang Zhuen...

... stalni predstavnik Republike Kine u UN-u i Vasilij Nebenzja, predstavnik Rusije u UN-u.

Do susreta sa Nebenzjom i Džangom dolazi nakon jučerašnje sjednice Vijeća sigurnosti, na kojoj su Rusija i Kina istakle da ne smatraju Kristijana Šmita legitimnim visokim predstavnikom u BiH, ocijenivši da je neprikladno i neosnovano da se taj njemački političar obraća ovom tijelu UN-a.

- Ukazao sam na ključne probleme u BiH. Rusija i Kina jako dobro razumiju odnose u BiH i to je ohrabrujuće - rekao je Tegeltija.

Istakao je da će nastaviti komunicirati sa ambasadama Rusije i Kine.

- Oni su ponovili stavove da im je jasno da izvještaj Christiana Schmidta nije izbalansiran i da ne oslikava pravo stanje BiH. Јasno im je da oslikava samo jednu stranu u BiH - kaže Tegeltija.

Naglasio je da ambasadori podržavaju trenutno ustavno uređenje BiH.

- Ne žele da se napravi centralizacija u interesu samo jednog naroda - istakao je Tegeltija, javlja RTRS.

Podsjetimo da je odlazak Tegeltije u New York izazvao pažnju javnosti s obzirom na to da se on prvenstveno trebao obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, međutim, umjesto njega je to učinio Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH budući da prema hijerarhiji ima prednost u obraćanju, piše N1.

Tegeltija je burno reagovao nakon te odluke navodeći da je “uspjela opstrukcija bošnjačkih političara” te je uputio pismo UN-u i ambasadorima zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti – SAD-a, Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije u kojem je istakao da “stiče utisak da je spriječen da govori na sjednici Vijeća sigurnosti kako ne bi rekao činjenice koje su u BiH poznate, a to je da predstavnici ambasada u BiH dostavljaju svojim zemljama jednostrane informacije i prikaz stanja u BiH”.

On je rekao da je ovo njegov pokušaj da stanje u BiH “realno predstavi” i spriječi “jednostrano informisanje” članova Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u BiH.

Osim što se nije obraćao pred Vijećem sigurnosti UN-a, Tegeltija se nije nalazio ni u sali u kojoj se održavala sjednica, a reagovao je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH koji je Džaferovićevo obraćanje nazvao privatnim rekavši da Predsjedništvo nije usaglasilo stav o njegovom odlasku u New York.

Na sjednici Vijeća sigurnosti BiH se obratio i Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH koji je podnio polugodišnji izvještaj o BiH.

Podsjetimo da se on prošle godine nije obraćao na istoj ovoj sjednici kada je podnosio izvještaj jer se tome protivila Rusija.



(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo