9°C
Mostar 8°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

15.04.2021 / 18:36 BiH - Put nabavke respiratora

Sve bolnice su tražile respiratore od FUCZ, a sad ne smiju da ih koriste

Sve bolnice su tražile respiratore od FUCZ, a sad ne smiju da ih koriste

Suđenje proisteklo iz afere respiratori nije kako treba ni počelo, a zbog istih respiratora je krenula još jedna afera koja je rezultirala ponovnim uključivanjem tužiteljstva, ovog puta kantonalnog, SIPA-e i federalne inspekcije.

Sve zbog anonimnog pisma koje su navodno pisali ljekari KCUS-a. Iako su u KCUS-u to demantirali, a onda organizirali i press konferenciju, sumnje u ispravnost i namjenu respiratora su ostale u velikom dijelu javnosti. Dodatno pojačane izjavama nekih drugih ljekara i direktora koji su ustvrdili da su prihvatili te respiratore (insinuirajući da im ih je neko nametnuo), ali ih ne koriste (iz raznih razloga), iako su respiratori i servisirani i verificirani.

Pitanje potrebe nabavke respiratora otvoreno je na Vladi Federacije još u januaru 2020. i to na zahtjev federalnog ministra zdravstva, dakle neposredno nakon pojavljivanja koronavirusa u svijetu. U martu je u Zavodu za javno zdravstvo FBiH kod direktora Davora Pehara organiziran sastanak na kome su bili Goran Čerkez i Marina Bera, pomoćnici ministra zdravstva, nakon koga je dogovoreno da Zavod napravi izvještaj o trenutnom stanju medicinske opreme u svim zdravstvenim ustanovama na području Federacije, kao i koja je medicinska oprema potrebna tim ustanovama kako bi se što bolje borili protiv pandemije. Iz Zavoda su sutradan od kantonalnih zavoda hitno zatražili potrebne podatke na osnovu čega je kompletiran izvještaj iz koga je bilo vidljivo da su među prioritetima testovi, zaštitna odijela, ali i respiratori.



Uslijedila je odluka Vlade o davanju saglasnosti Federalnoj upravi civilne zaštite za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije. Da ništa nije rađeno stihijiski, već planirano, uz uključivanje nadležnih institucija potvrđuje dopis Kantonalne uprave civilne zaštite iz Travnika koji je potpisao Ivan Ljubas, od 24. marta 2020. godine, a u kome od FUCZ traže hitnu isporuku „predviđenog broja respiratora našim bolnicama“.

U međuvremenu je o nabavljenim respiratorima sve objavljeno, od proizvođača, karakteristika, načina instaliranja, servisiranja, verificiranja..., a Tužiteljstvo BiH je vodilo istragu. No, ostaje činjenica da su respiratori u Federaciji nabavljeni u vrijeme kada su se sve države u svijetu borile da dođu do njih, dok su mediji izvještavali da su se u te nabavke uključile obavještajne službe, predsjednici, premijeri, kraljevi, Bijela kuća...

Respiratori su nabavljeni od kineske državne kompanije, imaju certifikat kojim se mogu koristiti u EU, ali u optužnici Tužiteljstva BiH tvrdi se da „100 komada respiratora ACM812A ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenta srednje i teške kliničke slike oboljenja covid, zbog čega se ne preporučuje njegova primjena u jedinicama intenzivne terapije“. Iako postoji dokument Svejtske zdravstvene organizacije koji to demantira.

Osvrćući se na ovaj dio optužnice advokatica Vasvija Vidović, koja u procesu zastupa premijera Fadila Novalića, u uvodnoj riječi je rekla da će u postupku dokazati da su ti respiratori prikladni „za različite uslove liječenja: urgentne ambulante, vozila hitne pomoći, ali i jedinice intenzivne njege, operacione sale...“ Istakla je i ovo: „Pokazat ćemo da je Tužilaštvo cijelo ovo vrijeme generisalo histeriju o neupotrebljivosti i opasnim svojstvima ovih respiratora, provodeći svoj media plan.“




Sud BiH je u januaru ove godine potvrdio optužnicu protiv premijera Novalića, dopremijerke Jelke Miličević, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića. Suđenje je ubrzo počelo, a 23. februara su iz Federalne uprave civilne zaštite potvrdili da su svi respiratori koje je Srebrena malina uvezla iz Kine odobreni za upotrebu i da se mogu koristiti u medicinskim ustanovama. Ova informacija je u javnosti ostala skoro nezapažena. Kao i podatak da su respiratori podijeljeni zdravstvenim ustanovama.

No, nakon svjedočenja direktorice KCUS-a, prof. Sebije Izetbegović, koja je između ostalog pomenula da se ti respiratori koriste i da pomažu oboljelima od koronavirusa i u odjelima intenzivne njege, ubrzo je uslijedila nova, riječnikom gospođe Vidović, „histerija“ oko tih respiratora, u kojoj su doktori optuženi da na Koševu ubijaju bolesnike, a koja je rezultirala ulaskom SIPA-e, tužitelja i inspektora u KCUS.



Sve su to pratili i medijski natpisi o tome kako bolnica u Travniku ne želi koristiti respiratore Srebrene maline; bolnica Nova Bila ne želi koristiti te respiratore jer nisu upotrebljivi u intenzivnom njezi; UKC Tuzla je „prihvatila“ 25 respiratora Srebrene maline ali se ne koriste; Opća bolnica u Sarajevu ih je odbila; Sveučilišna klinika u Mostaru ih je također odbila, jer su oni „naučili raditi s visokovrijednom opremom“.

Na stranu što je spisak potrebnih respiratora urađen na osnovu iskazanih potreba samih bolnica i klinika koje je prvo uradio Zavod za javno zdravstvo FBiH zajedno s kantonalnim zavodima o čemu postoji sva dokumentacija, a onda i FUCZ u šta su bili uključene kantonalne uprave CZ, ali i sva kantonalna ministartva zdravstva (o čemu također postoji kompletna prepiska i prateća dokumentacija), nije jasno kako Sveučilišna klinika u Mostaru šalje poruke da su oni naučili raditi s visokovrijednom opremom u vrijeme kad Poreska uprava FBiH prijeti da će im blokirani račune zbog velikih dugovanja, a direktor Klinike priča kako nemaju sredstava ni za šta osim za plaće i doprinose uposlenika, a preostali mali dio ide za tekuće poslove. I do kraja prošle godine su tvrdili da im trebaju respiratori.


U prilog navedenom ide i činjenica da je FUCZ u julu prošle godine poslala dopis kantonalnim ministarstvima zdravstva da im dostave zahtjeve o neophodnim količinama respiratora za kliničke centre i bolnice, navodeći precizno o kojim respiratorima se radi (ACM812A). Dobili su zahtjeve za 162 respiratora, iako je FUCZ nabavila 100 komada. Raspodjela je urađena, respiratori su instalirani i verificirani, ali sad te iste bolnice i klinički centri tvrde da im ne trebaju iako je broj zaraženih daleko veći u cijeloj Federaciji, nego u julu prošle godine. Upravo na današnjoj sjednici Vlade Federacije istaknuto je da situacija s pandemijom posebno zabrinjavajuća u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Bosanskopodrinjskom kantonu, dok iz Tuzlanskog kantona dolaze podaci o manjem broju zaraženih, ali povećanom broju onih kojima je neophodna hospitalizacija.



Još je jedna zanimljivost u podjeli respiratora. Ne samo da su svi znali o kakvim respiratorima se radi, nego je i Džermin Pašić, tužitelj koji zastupa optužnicu u slučaju respiratori, u junu prošle godine obavijestio FUCZ da može izvršiti podjelu ventilatora zdravstvenim ustanovama.

U najkraćem, od početka prošle godine u nabavku respiratora bili su uključeni Zavod za javno zdravstvo FBiH sa svim kantonalnim zavodima, Federalno ministarstvo zdravstva sa svim kantonalnim ministarstvima, Federalna uprava civilne zaštite sa svim kantonalnim upravama i Vlada koja je jednoglasno odobrila odluku o nabavci 100 respiratora. Respiratore je servisirao ovlašteni serviser i verificirala ovlaštena laboratorija, a bolnice i klinički centri još prošle godine su znali o kakvoj vrsti respiratora se radi. Zašto im sad odjednom nisu potrebni? Ne žele da budu predmet medijskih natpisa? Boje se da će im tužitelji, SIPA i razne inspekcije danima kopati kompletnu dokumentaciju? Dok svi čekaju da vide hoće li premijer Novalić, u javnosti označen kao jedini krivac za nabavku ovih respiratora, biti osuđen. A za presudu je neophodno dokazati da je on respiratore nabavio na svoju ruku i da su ti respiratori neiskoristivi. U međuvremenu, svi koji kažu drugačije postaju mete. Već viđeno.

 

D.N


(Vijesti.ba)

Izdvajamo