8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

15.01.2021 / 14:51 KORONAVIRUS - Solidarnost u doba korona krize

Njemačka donirala 50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara BiH

Njemačka donirala 50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Početkom 2021. godine, pandemija izazvana korona virusom i dalje ostaje ključna prijetnja – i u Bosni i Hercegovini je broj novoinficiranih i umrlih još uvijek vrlo visok.

Iz tog razloga će Njemačka uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije donirati zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine 50 dodatnih ventilatora i 10.000 pulsnih oksimetara kako bi  podržali medicinsko liječenje oboljelih. Svi ovi uređaji će se naravno i nakon savladavnja korona krize  moći koristiti u zdravstvu  BiH.

Ukupna vrijednost ove donacije iznosi oko 530.000 eura.
 
Njemačka ambasadorica Margret Uebber je danas u Sarajevu preuzela uređaje zajedno s  Borisom Rebcem, šefom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, s Ankicom Gudeljević, ministricom Ministarstva civilnih poslova BiH, prim. dr. Goranom Čerkezom, pomoćnikom ministra za javno zdravlje Federacije BiH i predstavnik Kriznog štaba Federacije BiH kao i Vladom Miovčićem, predstavnikom JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i rukovodiocem Regionalnog centra Istočno Sarajevo.

Ova donacija će biti od koristi za bolnice i zdravstvene ustanove širom Bosne i Hercegovine i biće ubrzo isporučena.
 
„Borimo se u cijeloj Evropi protiv novog vala pandemije – stoga je evropska solidarnost i dalje neophodna. Pandemija će tek onda biti savladana, kada je svi mi savladamo. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni” istakla je ambasadorica Uebber.
 
Njemačka je na mnogo načina podržala Bosnu i Hercegovinu u toku korona krize, posljednja akcija je bila u novembru kada je obezbjeđeno 12 respiratora u vrijednosti od 350.000 eura kao i 5,0 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima u prevladavanju krize.

U izgledu je još jedna donacija od 6,5 miliona maski u vrijednosti više od  4,4 miliona eura.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo