7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

22.09.2020 / 17:59 Politika - Potvrđeno za Vijesti.ba

Bošnjaci bojkotovali početak sjednice NSRS zbog Krajišnika

Bošnjaci bojkotovali početak sjednice NSRS zbog Krajišnika
Foto: Vijesti.ba
Narodna skupština (NS) RS odala je danas počast presuđenom ratnom zločincu i prvom predsjedniku NSRS Momčilu Krajišniku, nedavno preminulom od posljedica koronavirusa.

Sramnom činu upriličenom na samom početku sjednice - minuti šutnje za Krajišnika - prisustvovala je velika većina poslanika. Bojkotovali su ga jedino poslanici iz Koalicije "Zajedno za BiH" Edin Ramić, Begija Smajić i Senad Bratić.

Za razliku od njih troje, četvrti Bošnjak u NSRS, ali onaj koji provodi politiku SNSD-a, Denis Šulić, prema našim informacijama, bio je u sali. A uz njega vjerovatno i sva četiri poslanika iz reda hrvatskog naroda. Iako nepotvrđene, naše informacije govore da su najmanje dva odala poštu Krajišniku - Mijo Perkunić, koji je napustio "Zajedno za BiH" i prešao u samostalne poslanike, te potpredsjednica NSRS Željka Stojičić, Hrvatica iz vladajućeg SNSD-a.

O (ne)prisustvu preostale dvije hrvatske poslanice Andree Dorić (SPS) i Ivanke Marković (SDS-SRSRS-SRS) nemamo pouzdane informacije.

Na ceremoniji odavanja pošte Krajišniku bili su prisutni i ministri u Vladi RS-a, a među njima i oni iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Troje Bošnjaka iz "Zajedno za BiH", kao što smo već i rekli, početak sjednice su bojkotovali jer, kako kažu, nisu željeli biti dijelom sramnog čina priređenog u čast presuđenog ratnog zločinca.

- Ja sam još ranije dobio informaciju da će biti minuta šutnje i stoga apsolutno nisam htio da ulazim na taj dio sjednice. Mislim da je to stvarno otišlo u pravcu u kojem nije trebalo. Sramota je to za demokratiju i ružna poruka, posebno povratnicima u entitet RS, kako Bošnjacima, tako i Hrvatima - kaže Senad Bratić u razgovoru za Vijesti.ba.

Ružna je poruka da, ističe naš sagovornik, preminulom ratnom zločincu minutom šutnje počast odaje najviše zakonodavno tijelo u manjem bh. entitetu.

- Ogromna većina poslanika NSRS danas je iskazalo podršku životnom djelu i radu Momčila Krajišnika koji je, između ostalog, učestvovao i u ratnom zločinu protiv Bošnjaka, Hrvata i ostalih nesrba na prostoru entiteta RS - napominje Bratić.

Minuta šutnje za Krajišnika je, dodaje, svojevrstan pokušaj Milorada Dodika da isprovocira preostale kolege u Predsjedništvu BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, nakon što su njih dvojica odbili njegovu inicijativu da na isti način započne sjednica kolektivnog šefa države.

- Imao je on sasvim drugačije izjave prije petnaestak godina, kada je osuđivao i Radovana Karadžića, i Ratka Mladića, i Momčila Krajišnika i sve njih redom. Međutim, sada se trudi da napravi jedan zaokret u svom političkom djelovanju, želi da promijeni političku strategiju i taktiku. A pogotovo uoči predstojećih lokalnih izbora kada svaku moguću temu koristi za pozicioniranje, kako sopstveno, tako i stranke koju predstavlja - potcrtava Bratić.

Pojašnjava da je ipak zakasnio ući u salu na prvu tačku dnevnog sjednice predviđene za poslanička pitanja predsjedniku Vlade RS. A za odgovor na pitanje koje je imao namjeru postaviti Radovanu Viškoviću će, nažalost, ostati uskraćen.

- Nakon što smo u medijima vidjeli da je zaštićeni svjedok kako 2007., tako i 2017. dao izjavu kojom Viškovića proziva za učešće u transportu ratnih zarobljenika koji su poslije strijeljani na prostoru Srebrenice, i kasnije i u premještanju grobnica, htio sam ga pitati kakva je njegova uloga u svemu tome i da li će se odazvati Tužilaštvu ukoliko dobije poziv - objasnio nam je Bratić.

Predsjednika Koalicije "Zajedno za BiH" Edina Ramića ne bi začudilo da su se i hrvatski poslanici danas pridružili svojim srpskim kolegama u odavanju pošte zločincu Krajišniku. No, kaže kako fizički danas nije bio prisutan na sjednici, pa ne bi želio da nagađa.

- Oni su svi dio vladajuće koalicije. Potpisivali su nekad i deklaracije u vezi sa NDH i slično, tako da me to ne bi iznenadilo - rekao nam je kratko Ramić.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo