16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

06.08.2020 / 21:21 BiH - Online druženje

Za osam pobjedničkih ideja Laboratorije mira 157.490 KM

Za osam pobjedničkih ideja Laboratorije mira 157.490 KM
Foto:Fondacija mozaik

Na online druženju u Zajednici za aktivizam i preduzetništvo 'lonac.pro' proglašene su pobjedničke ideje Laboratorije mira koju su 1. jula ove godine pokrenuli Fondacija Mozaik i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj Laboratorije mira je mladima širom Bosne i Hercegovine pružiti priliku za razvoj inovativnih ideja za mir u tri oblasti: kultura i umjetnost, mediji i IT te preduzetništvo i aktivizam.

Javni poziv za Laboratoriju mira bio je otvoren od 1. do 15. jula ove godine. Za to vrijeme, u Laboratoriju mira su pristigle 124 aplikacije. Nakon dva kruga selekcije Komisija je izabrala 20 timova koji su imali priliku intenzivno raditi sa timom od 17 mentorica i mentora. 19 timova je prezentovalo svoje ideje za finalni odabir Komisije.

Direktor Startup studija Fondacije Mozaik Dženan Šarić otkrio je ukupno osam pobjedničkih ideja mladih koje će se realizovati u narednih šest mjeseci uz mentorsku i finansijsku podršku.

Pobjedničke ideje su podržane fondom ukupne vrijednosti 157.490 KM, a uključuju nove dokumentarne i igrane filmove, edukativne sadržaje, IT aplikacije i društvene igre, radio emisiju te pokretanje poljoprivredne zadruge.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Mathew Field čestitao je mladim kreatorima pobjedničkih ideja, te kazao da s nestrpljenjem čeka realizaciju, saopćeno je iz Fondacija Mozaik.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo