9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

02.04.2020 / 13:23 BiH - Gudeljević - Ji Ping

Potpisan Memorandum o saradnji BiH i NR Kine u oblasti zdravstva

Potpisan Memorandum o saradnji BiH i NR Kine u oblasti zdravstva
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i veleposlanik Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o suradnji u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti, ...

... između Nacionalnog povjerenstva za zdravstvo Narodne Republike Kine i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Memorandum je potpisan s ciljem unapređenja suradnje između dvije države u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti. To će doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa između dvije države i zdravlja njihovih naroda, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sporazumne strane će poticati suradnju u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti na principu jednakosti, reciprociteta i obostrane koristi. Imajući u vidu trenutak u kojem je potpisan taj memorandum, treba naglasiti značaj koji danas ima za BiH.

- Prije svega pomoći će u prevenciji i kontroli prenosivih i neprenosivih bolesti. Potaći medicinsko obrazovanje i znanstvena istraživanja, ali i omogućiti razmjenu specijalista u oblasti zdravstva što je značajno za Bosnu i Hercegovinu jer se suočavamo i s problemom nedostatka specijaliziranih liječnika. Suradnja je moguća i u drugim oblastima zdravstva za koje strane potpisnice pokažu zajednički interes. Odvijat će se putem razmjene informacija, razmjene izaslanstva i specijalista iz oblasti zdravstva, poticanja sudjelovanja specijalista na konferencijama i znanstvenim skupovima - pojašnjeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica Ankica Gudeljević posebice je istaknula zahvalnost veleposlaniku Narodne Republike Kine jer je prepoznao trenutak i podržao inicijativu da se Memorandum potpiše u vremenu pandemije COVID-19, te izrazila očekivanje da će zdravstvene vlasti Bosne i Hercegovine i svo njeno stanovništvo imati značajnu korist od Memorandumom dogovorene suradnje.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo